Hlavní obsah

Ministerstvo chce zrušit daň z převodu nemovitostí

– PRAHA
Právo, Vladimír Čechlovský

Lidé, kteří se chystají prodat nějakou nemovitost, zřejmě brzy získají významnou daňovou úlevu. Ministerstvo financí chce od ledna 2010 zrušit daň z převodu nemovitostí. Daň z převodu nemovitostí dnes platí prodávající a činí tři procenta z kupní ceny.

Článek

Ušetří se tedy dost peněz. Například při prodeji nemovitosti za tři milióny činí daň 90 000 korun. Je-li kupní cena nižší než odhadní, platí se tři procenta z odhadní ceny určené ve znaleckém posudku. Znalecký posudek by od ledna při prodeji zřejmě nebyl nutný, čímž prodávající ušetří další tisíce.

Záměr není nový, byl Topolánkovou vládou avizován už před přijetím prvního reformního daňového balíčku. „Jedním z motivů je snížit transakční poplatky a tím podpořit trh s nemovitostmi,“uvedl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Realitní odborníci ale soudí, že to na realitní trh nebude mít zásadní význam. „Bude to příjemné pro prodávajícího, který ušetří na dani, ale ten rozhodně kvůli tomu nesníží cenu požadovanou za svou nemovitost. Trh to tedy nerozhýbá,“ řekl Právu Miroslav Havelka, jednatel pražské Omega Reality.

Podle jeho slov by obchody s nemovitostmi více podpořilo, kdyby zprostředkovací činnost realitek se dostala ze základní devatenáctiprocentní sazby DPH do snížené devítiprocentní.

Kromě daně z převodu nemovitostí dnes majitel nemovitosti někdy musí ze zisku z prodeje uhradit daň z příjmů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám