Hlavní obsah

Stydím se a omlouvám se, řekl podvodník století Madoff

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Hluboce se omlouvám a stydím se, zaznělo ve čtvrtek u soudu z ústa finančníka Bernarda Madoffa. Toho v New Yorku soudí z jednoho největších podvodů v dějinách USA. Již ve čtvrtek se přiznal k 11 bodům obžaloby. Madoff měl zpronevěřit až 50 miliard dolarů, tedy přes bilión korun.

Článek

„Nemohu adekvátně vyjádřit jak moc se omlouvám za to, co jsem způsobil,“ řekl soudu sedmdesátiletý finančník, který dříve působil mimo jiné jako šéf americké burzy Nasdaq. Dodal, že když s podvody začal, doufal, že se jich dopustí jen na omezených čas.

Nakonec však podváděl téměř dvacet let. Nyní mu za defraudace hrozí až 150 let vězení. Když Madoff vstupoval ve čtvrtek v New Yorku do soudní síně, někteří jeho podvedení klienti tleskali.

Madoffovi se podařilo doběhnout pomocí Ponziho schématu jak finančníky, tak banky či dokonce jednu americkou charitu. „Uvědomuji si, že mé zadržení a dnešní den měly nevyhnutelně přijít,“ citovala BBC Madoffa.

Foto: Shannon Stapleton, Reuters

Bernard Madoff

:. Bernard Madoff

FOTO: Shannon Stapleton, Reuters

Finančník doposud tvrdí, že podvody dělal jen on sám. Obžaloba je však jiného názoru. Například prokurátor Marc Litt řekl, že jsou podány důkazy k tomu, aby se našly účty s penězi a někdo další, kdo je za defraudace zodpovědný.

„Je nemožné věřit, že Madoff provedl vše úplně sám,“ citovala BBC sekretáře massachusettského Commonwealthu.

Ožebračil i charitu

Lidí, kteří přišli kvůli Madoffovi o peníze je mnoho. Například Cynthia Friedmanová řekla BBC, že se svým manželem přišli o tři milióny dolarů. „Nemá žádné svědomí. Je to hnusný člověk,“ zlobila se Friedmanová.

Podle ní je Madoff, který okradl i charitu, vysloveně hrozný člověk. K ní se přidal jeden z dalších podvedených investorů, který si myslí, že Madoff nyní lituje jen toho, že byl dopaden.

„Nejlepší na tom je, že když ho vidíte přicházet v poutech do soudní síně v obleku za tisíce dolarů, které mu dali investoři, a můžete si říct, že to je spravedlnost,“ dodal.

Ponziho schéma:
Výraz vznikl podle Charlese Ponziho. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři. Přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám