Hlavní obsah

Finančník Madoff se přiznal k monstróznímu podvodu za bilión korun

Novinky, toh

Bývalý ředitel americké burzy Nasdaq a finančník Robert Madoff se ve čtvrtek před soudem přiznal ze zpronevěry 50 miliard dolarů, tedy asi 1,1 biliónu korun. Na podvody se přišlo na konci loňského roku, soud s Madoffem začal před několika dny. Hrozí mu až 150 let vězení.

Článek

Sedmdesátiletý Madoff přiznal vinu celkem v 11 případech obvinění. Kvůli obřím podvodům, které prováděl déle než dvacet let, přišly o peníze makléři, banky dokonce i židovská charita v USA. Zpronevěra zasáhla i rakouskou banku Bank Medici, která musela být následně zestátněna.

Finančník ke svým podvodům využil takzvané Ponziho schéma. Madoff se dlouhá léta těšil výborné pověsti, mimo jiné proto, že dokázal investorům zajistit stabilní zhodnocení investic i za nepříznivé situace na trhu. Založil v roce 1960 investiční fond Bernard L. Madoff Investements Securities, působil také jako i šéf společnosti Nasdaq Stock Market, která je organizátorem trhu cenných papírů.

Ponziho schéma:
Výraz vznikl podle Charlese Ponziho. V tomto schématu podvodník získává peníze od investorů s tím, že je zúročí. S penězi však neoperuje, pouze vyplácí jen některé investory. Tento proces funguje jen do té doby, dokud přicházejí noví investoři. Přičemž část z nich nikdy své peníze neuvidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám