Hlavní obsah

Loni poprvé po sedmi letech klesl v ČR prodej nafty

Poprvé po sedmi letech klesl loni v Česku prodej nafty. Řidiči v minulém roce natankovali 4,8 miliardy litrů, což je o procento méně než v roce 2007. Údaje o prodeji poskytl ředitel jakosti společnosti Benzina Václav Loula. Pokles je podle něj důsledkem nástupu hospodářské krize na podzim loňského roku. V předchozích letech poptávka po naftě rostla od tří do 15 procent.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

"Ve 4. čtvrtletí došlo k poklesu hospodářství. Snížily se přepravní výkony, a to mělo dopad na poptávku po naftě, zejména v listopadu a prosinci," dodal Loula. Spotřeba nafty na obyvatele od roku 2000 nicméně vzrostla téměř o 70 procent na loňských 462 litrů.

Ještě větší pokles byl u benzínu. Řidiči v Česku loni načerpali 2,7 miliardy litrů, což je meziročně o čtyři procenta méně. Spotřeba benzínu na obyvatele se ale od roku 2000 zvýšila jen o čtyři procenta na 260 litrů.

Podle Louly je největší zájem o benzín Natural 95 s téměř 100procentním podílem. V meziročním srovnání prodej Naturalu klesl o jedno procento. Loni klesal hlavně prodej nízkooktanových benzinů. "Je to dáno postupnou obměnou starého vozového parku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám