Hlavní obsah

Česká ekonomika loni šlápla na brzdu rychleji, než se původně zdálo

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Tomáš Holý

Tuzemské hospodářství rostlo v závěru loňského roku tempem 0,7 procenta. To je o tři desetiny procentního bodu méně, než statistici předpovídali. Z upřesněných údajů o vývoji české ekonomiky, které ve středu představil Český statistický úřad, také vyplývá, že ekonomika loni vzrostla o 3,1 procenta.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

Ekonomika svým růstem přesto překvapila, protože analytici přitom očekávali, že již v závěru roku vstoupí hospodářství do recese. Podle analatičky Raiffeisenbank Heleny Horské ekonomiku nad hladinou recese držela spotřeba domácností – především nákup potravin, telekomunikačních služeb, aut a pohonných hmot.

"Vliv nastupující recese v zahraniční se podepsal na negativních příspěvku zahraničního obchodu a také průmyslové výroby. Ty až doposud byly tahounem růstu české ekonomiky,“ komentovala vývoj Horská.

„Předběžný odhad HDP ze 13. února byl snížen o 0,3 procentního bodu zejména v důsledku informací o vývoji přidané hodnoty v bankovním a vládním sektoru, které v době předběžného odhadu nebyly k dispozici,“ vysvětlili statistici. 

Růst ekonomiky v jednotlivých čtvrtletích (v %):
1. čtvrtletí4,9
2. čtvrtletí4,0
3. čtvrtletí2,9
4. čtvrtletí0,7

Výhled pro letošní rok není zatím příznivý. Odborníci ve svých prognózách stále častěji ubírají na výkonu ekonomiky. „Horšící se ekonomická situace velkých světových ekonomik a obchodních partnerů (především Německa) zvyšuje obavy o hlubší zpomalení české ekonomiky. Ekonomika tak pravděpodobně letos poklesne o více než  dvě procenta,“ dodala Horská.

Závěr roku 2008 byl pro Česko ve srovnání se zbytkem Evropské unie příznivý. Průměr celé sedmadvacítky poklesl o 1,3 procenta. Konkrétně pak například HDP Německa pokleslo o 1,6 procenta, Maďarska pak o jedno procento. „Díky tomu si vůči Maďarsku zvyšujeme náskok v ekonomické úrovni a k německé životní úrovni se pozvolna a opatrně přibližujeme,“ dodala Horská.

Upozornila však, že propad německého hospodářství postupně stáhne i českou ekonomiku do recese. Německo je totiž nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR. 

Reklama

Výběr článků

Načítám