Hlavní obsah

Slováci šrotovné nedostanou, pokud auto kupují na leasing

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Po počátečním nadšení ze zavedení šrotovného ve výši až 2000 euro, zavládlo u některých Slováků zklamání. Ministerstvo hospodářství totiž oznámilo, že šrotovné se vyplácí pouze v případě, že zákazník kupuje automobil v hotovosti a stává se okamžitě jeho majitelem. Zájemci o vyplacení šrotovného tak nemohou kupovat automobily na leasing.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Uvažoval jsem, že vyměním svou starší škodovku za nové auto a využiji přitom šrotovné. Jenže auto jsem chtěl kupovat na leasing, protože hotovost nemám," neskrýval zklamání Ondrej Škrabák z Bratislavy. "Je to problém, protože v případě leasingu se zákazník stává majitelem automobilu až po uhrazení poslední splátky," uvedl mluvčí ministerstva hospodářství Branislav Zvara.

Odborníci upozorňují, že existuje také možnost bankovních úvěrů, které umožní zaplatit automobil v hotovosti, stát se okamžitě majitelem auta, využít šrotovné a následně splácet peníze bance.

Slovenský stát od pondělí nabízí šrotovné ve výši 1000 eur. Pokud prodejce uplatní slevu ve výši 500 eur, stát přidá dalších 500 eur a šrotovné tak může dosáhnout maximální částky 2000 eur. Podmínkou je, aby staré vozidlo bylo odborně zlikvidované, majitel pak o tom dostane stvrzenku, odhlásí automobil z evidence a jde si vybrat nový vůz. Prodejce mu z ceny vozidla odečte výši šrotovného, které si následně uplatní na ministerstvu hospodářství.

Šrotovné zavedlo také Německo, Francie a Rakousko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám