Hlavní obsah

EU pod Kalouskovou taktovkou dohodla nižší DPH pro restaurace

BRUSEL

Ministr financí Miroslav Kalousek navrhne vládě, aby byly některé služby přeřazeny do skupiny s nižší sazbou DPH. Týkalo by se to těch, kde je podle Kalouska vysoká přidaná hodnota práce, například u kadeřníků nebo restaurací. Na přeřazení do nižších sazeb se v úterý pod taktovkou Kalouska dohodli ministři financí EU.

Foto: Sebastien Pirlet, Reuters

Český ministr financí Miroslav Kalousek se svým německým protějškem Peer Steinbrückem

Článek

Přeřazení by u některých služeb mohlo být jen dočasné, dokud nepomine současná finanční krize. Kromě restaurací a kadeřníků by se nižší sazba mohla týkat třeba i oprav jízdních kol, oblečení nebo pomoci v domácnosti. V Česku je nyní snížená sazba DPH devět procent.

Některé země EU mají do roku 2010 dojednánu výjimku o zařazení služeb do nižší sazby. Po tomto datu by služby měly zdražit. Pokud ale bude dohoda schválena, platila by nižší sazba i po roce 2010. EU se o podobu DPH především u restauračních služeb pře už mnoho let. Nyní je tento krok v souboru opatření k boji s krizí.

"Musím tedy říct, že českému předsednictví se po mimořádném úsilí podařilo ukončit tutu více než tři roky dlouhou debatu... Předpokládám, že pan ministr financí Kalousek dnes shromáždí velmi mnoho gratulací za to, že se mu podařilo toto velmi komplikované téma ukončit," nešetřil chválou českého předsednictví slovenský velvyslanec při EU Maroš Šefčovič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám