Hlavní obsah

Českým firmám začíná boj o přežití, většině klesly zakázky

– PRAHA
Novinky, Luděk Fiala

Pětašedesáti procentům českých firem za poslední rok klesl počet zakázek, vyplývá z aktuálního průzkumu Hospodářské komory (HK) zveřejněného v úterý. Z údajů, které mají Novinky a Právo exkluzivně k dispozici, vyplývá, že 76 procent středních firem očekává snížení obratu, přičemž loni na podzim to bylo jen 14 procent. Mnoho firem tak bude letos bojovat o přežití.

Foto: Jan Sokol, ČTK

K výraznějšímu zhoršení situace došlo u výrobních podniků. Ilustrační foto

Článek

"Podniky vnímají současnou hospodářskou situaci jako skutečně velmi vážnou až téměř katastrofální a jen doufají, že tato krize odejde tak rychle, jak přišla, protože chybějící objednávky jim nikdo nenahradí,” uvedl ke změnám nálady v podnikatelské sféře prezident HK Petr Kužel.

Pokles zakázek ve srovnání s loňským únorem zaznamenalo celkem 65 procent podnikatelů, naopak zlepšení vykázalo pouze zhruba sedm procent podniků.

"Srovnání podle odvětví a podle velikostních kategorií podniků signalizuje, že k výraznějšímu zhoršení situace došlo u výrobních (průmyslových) podniků,“ konstatuje zpráva HK s tím, že pokles zakázek signalizuje téměř 70 procent výrobních podniků. V sektoru služeb platí tato tendence pro přibližně 61 procent firem.

Meziroční srovnání vývoje počtu zakázek v únoru 2009
Typ podnikuVyššíStejnýNižší
Střední4,224,071,9
Malé8,727,463,9
Mikro6,830,862,4
CELKEM7,228,264,6
Služby6,631,961,4
Výroba8,122,869,1
Zdroj: Hospodářská komora ČR

"Nejen pro hospodářskou komoru, ale i pro vládu jsou tato čísla velmi znepokojující až alarmující a v žádném případě nenaznačují, že by se situace podniků jakkoli měnila k lepšímu,“ dodal Kužel s tím, že další vývoj bude hodně záviset jak na tom, jaká opatření zvolí vláda, tak na vývoji ekonomiky v okolních zemích, zejména v Německu.

Krize v Česku
Mnoho českých společností napříč všemi odvětvími se potýká s problémy již několik měsíců, a to kvůli globálnímu hospodářskému poklesu. Podle posledních statistik skončil zahraniční obchod České republiky v lednu sice s přebytkem 3,5 miliardy, ale ve srovnání s předešlým rokem si pohoršil o 8,5 miliardy korun.  Nejvýrazněji krize zasáhla český průmysl. Ten v posledních měsících loňského roku klesal dvouciferným tempem. Nejvíce s ekonomickými problémy potýká automobilový průmysl. Například Škoda Auto, Avia či kopřivnická Tatra tak již byly nuceny omezit výrobu a propouštět.

Drtivá většina firem vidí další vývoj černě

Průzkum názorů podnikatelů na perspektivu jejich rozvoje a stav podnikatelského prostředí prováděla HK v září 2008 a v únoru 2009. Ze srovnání dat z obou šetření  vyplývá, že se nálada v české podnikatelské sféře výrazně změnila směrem k pesimistickým očekáváním.  

"Počet optimisticky naladěných podnikatelů klesl z přibližně 47 procent na osm procent. Počet podnikatelů, kteří očekávají pokles svého celkového obratu, naopak celkově vzrostl z přibližně 15 procent na téměř 70 procent,“ píše se ve zprávě HK.

:. Kliknutím na tabulku ji zvětšíte do původní velikosti. Zdroj: Hospodářská komora

Čeká se propad exportu

Podíl podnikatelů, kteří očekávají pokles svých exportních prodejů, se v únoru 2009 zvýšil oproti očekáváním ze září 2008 z přibližně 18 procent na 52 procent. Současně došlo k poklesu podílu podnikatelů očekávajících zvýšení svého exportu z přibližně 42 procent na přibližně devět procent.

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda lze ale od nynější situace očekávat i pozitiva v podobě očisty trhu. „Takovou situaci jsme tu ještě neměli a nyní začnou být vidět rozdíly v přístupu jednotlivých firem. Trh zažije určitou katarzi a ukáže se, kdo je silný, a kdo ne,“ řekl Novinkám Grund.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám