Hlavní obsah

Průzkum: o práci se nemusí bát stavaři, bída čeká horníky

Novinky, toh
PRAHA

Do začátku léta krize ještě provětrá tuzemský trh práce, přesto výhledy u některých zaměstnavatelů ukazují jisté zklidnění. Vyplývá to z indexu trhu práce společnosti Manpower, která dělala průzkum pro druhé čtvrtletí letošního roku. Podle průzkumu mají největší šanci na získání a zároveň i udržení práce stavaři.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Podle našich výsledků by se mohlo zdát, že hlavní vlna propouštění je za námi, protože počet zaměstnavatelů, kteří hlásí snižování počtu pracovních míst, je nižší oproti prvnímu čtvrtletí, nicméně zpracovatelský průmysl, který zaměstnává nejvíce lidí, se propadl do záporných osmi procent,“ uvedla generální ředitelka společnosti Jaroslava Rezlová.

Zpráva uvádí, že mírné zlepšení je jen u čtyř z deseti odvětví. Zaměstnavatelé například ve stavebnictví hlásí, že by v následujících měsících mohli přijímat nové lidi.

„Naopak zaměstnavatelé ve čtyřech odvětvích ohlašují pro 2. čtvrtletí roku 2009 negativní výhledy v náborových aktivitách,“ stojí ve zprávě. Podle ní bude nejhorší situace v odvětví těžby surovin.

Bez práce je přes 400 tisíc Čechů

Podle statistik ministerstva práce a sociálních věcí je v Česku bez práce 429 tisíc lidí. Masivní propouštění probíhalo několik uplynulých měsíců a míra nezaměstnanosti tak vyskočila až na aktuálních 7,4 procenta.

„Významné je, že rychle stoupá podíl nezaměstnaných, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti – v únoru to bylo 44 % ze všech registrovaných nezaměstnaných, zatímco v lednu 41 % a např. v únoru 2008 jen 34 %,“ komentovala statistiky analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Podle ní to svědčí o tom, že se mění struktura nezaměstnaných – prudce přibývají lidé, kteří byli dlouhodobě zaměstnaní. Nezaměstnanými se tak v důsledku recese stávají i ti, kteří neměli v předchozích letech konjunktury o nabídky zaměstnání nouzi.

Reklama

Výběr článků

Načítám