Hlavní obsah

Platy jako v Německu budou u nás nejdříve v roce 2037

Právo, jon

Kdo se chystá v nejbližších deseti letech do penze, nemůže počítat s tím, že se ještě dočká vyrovnání českých průměrných platů s průměrnými platy v sousedním Německu. Ty nejoptimističtější výpočty ukazují, že Čech bude brát stejnou mzdu jako Němec nejdříve v roce 2037.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V nejbližších letech přitom překleneme největší propast a malý zbývající rozdíl budeme dotahovat po druhou polovinu období.

Existují však i teorie, že dotahování bude ještě výrazně delší. Stačí se podívat na mzdové rozdíly v Německu, kde bývalá NDR stále nedotáhla západní země. „Takové podpory, jako měla NDR, se přitom od nikoho nedočkáme,“ uvedla analytička Markéta Šichtařová z Next Finance.

Svůj podíl na tom bude mít i vývoj mezd v letošním roce. Podle Šichtařové první kvartál přinesl ekonomice prudké sešlápnutí brzd. Tam, kde se v posledních letech přidávalo na platech hodně, se letos bude přidávat méně, a tam, kde se přidávalo málo, se nebude často přidávat vůbec. V některých případech bude stát za tímto vývojem pokles tržeb a v některých strach z budoucnosti. Za celý letošní rok očekáváme průměrný růst mezd o necelých 5 %. 

Co nás dlouhodobě čeká? Ačkoli mzdy rostou svižným tempem, bude mzdové dotahování západní Evropy během na velmi dlouhou trať. Průměrná mzda činila loni více než 995 euro. Očekáváme, že růst mezd nekončí a zároveň s tím předpokládáme, že koruna ještě dlouhodobě posílí. Proto koncem roku 2010 očekáváme průměrnou mzdu již nad 1220 euro.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám