Hlavní obsah

Průmyslová výroba se na Slovensku propadla o 27 procent

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Průmyslová výroba na Slovensku se v lednu propadla o rekordních 27 procent. Jak uvedl Slovenský statistický úřad na své internetové stránce, pokles v lednu zaznamenala všechna odvětví s výjimkou dodávek energií.

Článek

Krize nejvíce postihla produkci automobilů, která je jedním z tahounů slovenské ekonomiky. Statistici u ní zaznamenali pokles až o 47,7 procent. Výrazně klesla také produkce ve výrobě elektroniky (o 44,2%), výrobě kovů (o 42,4%), výrobě chemikálií (o 33,6%) a výrobků z gumy a plastu (o 33,3%). Podle hlavních průmyslových seskupení se ve srovnání s lednem 2008 snížila produkce investičních prostředků o 41,7 procenta.

Vzrostla výroba předmětů krátkodobé spotřeby o 6,3 procenta a produkce související s energetikou o 1,6 procenta. Výrazně se snížila také stavební produkce. Ve srovnání s lednem 2008 klesla o 25,6 procenta. Z hlediska struktury se na poklesu nejvíc podílely podniky s 50 až 249 zaměstnanci, v rámci kterých se produkce snížila o 37,7 procenta.

V podnicích, kde mají do 19 zaměstnanců, klesla produkce o 32,3 procenta a v podnicích s 500 a víc zaměstnanci o 7,6 procenta. Průměrná denní produkce se meziročně snížila o 18,1 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám