Hlavní obsah

Kdysi největší automobilka světa GM stojí před bankrotem

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americká automobilka a ještě před rokem světová jednička General Motors (GM) se ocitla jen krůček od bankrotu. Připustili to auditoři společnosti ve své výroční zprávě. Uvedli totiž, že jsou zde značné pochyby, zda může GM přežít stávající problémy.

Článek

„Pokračující ztráty a neschopnost generovat dostatečnou hotovost k zaplacení závazků a udržení provozu zvyšují pochyby o dalším provozu společnosti,“ uvedli ve své zprávě auditoři.

Již minulý týden společnost uvedla, že její loňská ztráta činí téměř 31 miliard dolarů, tedy téměř 700 miliard korun, a zároveň varovala, že letošní rok bude „náročný“.

Automobilka také uvedla, že plánuje propustit na 47 tisíc zaměstnanců a že potřebuje od vlády dalších 22,6 miliardy dolarů, aby vůbec přežila. Již dříve automobilka dostala 13,4 miliardy dolarů.

GM má problémy i v Evropě

General Motors má své divize i v Evropě. Do koncernu patří německý Opel, švédský Saab či britský Vauxhall a všechny tři zmíněné společnosti mají finanční problémy. Představitelé GM na nyní probíhajícím autosalonu v Ženevě uvedli, že automobilkám hrozí kolaps.

To by mohlo ohrozit zaměstnání až 300 tisíc lidí napříč Evropou.

Reklama

Související témata:

Související články

Berlín nerozhodl o pomoci automobilce Opel

Německá koaliční vláda kancléřky Angely Merkelové ještě nerozhodla o státní pomoci pro automobilku Opel. Po jednání s vedením společnosti v Berlíně to...

Výběr článků

Načítám