Hlavní obsah

Češi ztrácejí schopnost splácet a dluží bankám 884 miliard

Právo, Jakub Svoboda

Prohlubující se hospodářská krize dusí stále více českých firem i domácností. Přibývá podnikatelů a rodin, které už nemohou splácet dluhy. Vyplývá to ze statistik soudů, exekutorů i dalších firem, které se zabývají vymáháním pohledávek.

Foto: Novinky

Článek

„Od loňského října evidujeme velmi prudký vzestup předaných pohledávek k vymáhání v České republice. Meziročně jde o nárůst vyšší než čtyři sta procent,“ řekl Právu finanční ředitel společnosti Deredes Tomáš Táborský. Zatímco v lednu 2008 jeho firma, která je největším správcem pohledávek v ČR, evidovala 1134 nových neplatičů, letos v lednu jich bylo už bezmála pět tisíc. Zhruba tři čtvrtiny pohledávek přitom připadají na domácnosti.

Práce rychle přibývá i soudům. Exekuční oddělení některých okresních soudů podle informací Práva zaregistrovala v únoru oproti lednu téměř dvojnásobný počet takzvaných exekučních nápadů. „Nárůst pohledávek je jednoznačně patrný,“ potvrdil Právu také exekutor Jan Grosam.

Vysoký nárůst exekucí v posledních měsících jde podle něj na vrub postupující krizi. Ta totiž snižuje schopnost lidí splácet závazky a současně nutí velké věřitele, aby si důsledněji hlídali své peníze a vymáhali i menší pohledávky, nad kterými by ještě před rokem třeba jen mávli rukou.

Někteří nemají ani na soudní poplatky

„Dramatické zhoršení situace sledujeme zejména u nejnižší příjmové vrstvy obyvatelstva, kde není prakticky žádná šance se oddlužit, a nově přijatý insolvenční zákon je této skupině k ničemu,“ uvedl dále Táborský. Tito lidé totiž podle něj často nemají prostředky ani na to, aby u soudu zaplatili za žádost o oddlužení.

Výše poplatku se běžně pohybuje mezi 30 až 50 tisíci korun. Navíc si ve většině případů nemohou dovolit najmout advokáta, který by jim se sepsáním žádostí poradil. „Insolvenční řízení je veřejnosti nesrozumitelné. Všechny žádosti ale musejí být vždy bezchybné, jinak je soudy odmítají,“ dodal Táborský.

V domácnostech nastává kritická situace hlavně tam, kde některý z živitelů přijde o práci. V Česku přibylo za čtvrt roku, od listopadu do ledna, zhruba 90 000 nezaměstnaných.

Růst nezaměstnanosti odráží stupňující se problémy řady firem. Stále více podniků se nyní dostává do platební neschopnosti kvůli dramatickému propadu poptávky po jejich službách a výrobcích. Navíc si podnikatelé stěžují na přetrvávající neochotu bank poskytovat jim úvěry.

Češi bankám dluží 884 miliard korun

Češi se v posledních letech rekordně zadlužovali, když si brali půjčky na bydlení, auta či nákup spotřebního zboží. I když tempo růstu zadlužení v poslední době mírně zvolňuje, podle statistik České národní banky se závazky českých domácností u bank a finančních institucí zvýšily i během ledna, a to přibližně o čtyři miliardy korun na 884,4 miliardy Kč.

Další miliardy však lidé dluží i nejrůznějším leasingovým a splátkovým firmám, které jim ochotně půjčí – často ovšem za lichvářský úrok – v situaci, kdy banka dlužníka s žádostí o další půjčku už odmítne. Vytloukání klínů klínem a další zadlužování kvůli splátkám předchozích dluhů se podle finančníků rozhodně nevyplácí.

„Toto jednání vede do finanční pasti, ze které není snadné se dostat zpět,“ varuje Táborský. Pokud jsou dlužníci hnáni k úhradě svých pohledávek a potřebují poradit, mohou podle něj využít různých internetových občanských poraden, kde jim finanční odborníci či právníci poskytnou radu zdarma.

Anketa

Máte své dluhy pod kontrolou?
Ne, nemám už z čeho splácet
5,7 %
Zatím ano, ale hrozí mi neschopnost splácet
11,2 %
Ano, nemám problém své dluhy splácet
28,7 %
Nemám žádné dluhy
54,4 %
Celkem hlasovalo 16992 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám