Hlavní obsah

V ČR letos kvůli firmám klesl počet registrovaných osobních aut

České firmy za první dva měsíce roku zaregistrovaly meziročně zhruba o třetinu méně osobních aut. Kvůli nim tak i přes růst prodeje privátních aut klesl počet všech registrovaných vozů o deset procent na 18 665. Podle svazu dovozů automobilů teď firmy čekají, až začne platit odpočet DPH na firemní auta, který už v úterý schválila sněmovna. Dalším z důvodů menšího zájmu o nová auta je podle expertů i světová hospodářská krize.

Článek

Privátních vozů za leden a únor ve srovnání se stejným obdobím loni přibylo asi o deset procent. Výrazně se, zřejmě díky novému příspěvku za likvidaci vozidla, zvýšil počet vyřazených vozidel - z téměř 18 000 aut v lednu a únoru 2008 na letošních 80 000 aut. Klesl také počet ojetých aut z dovozu, a to skoro o polovinu. Navíc podíl vozidel starších deseti let klesl z téměř 30 procent na téměř 20 procent. Důvodem je zejména zpoplatnění registrací přestárlých vozidel, uvedl svaz v tiskové zprávě.

Nejvyšší pokles registrací je ale patrný v kategorii autobusů a nákladních automobilů, v obou případech je to téměř 50 procent.

Oživení prodeje osobních aut po propadu způsobeném obavami z hospodářské krize by měla podle expertů přinést novela zákona o DPH. Počítá s tím, že podnikatelé - plátci daně by při nákupu nového vozu mohli u všech osobních vozů uplatnit odpočet daně z přidané hodnoty. Dosud je to možné jen u aut vybavených pevnou mřížkou.

Pokles prodejů o desítky procent hlásí v posledních měsících většina světových automobilek. V posledních letech byly přitom zvyklé na pravidelné posilování. Teď řada z nich požaduje pomoc od vlád. Státní podporu automobilovému průmyslu už schválily například Španělsko, Rusko, Čína či Spojené státy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám