Hlavní obsah

Centrální banky střední a východní Evropy se ohradily proti zpochybnění důvěryhodnosti

Centrální banky Česka, Slovenska, Polska, Rumunska a Bulharska vydaly ve středu společné prohlášení. Ohradily se proti hodnocení svých finančních a bankovních systémů a údajnému zpochybnění důvěryhodnosti. Vyplývá to tiskové zprávy Národní banky Slovenska.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Bankéřům se nelíbí některá vyjádření z poslední doby, která upozorňují na ohrožení bank ze starých členských zemí EU kvůli jejich činnosti v zemích střední a východní Evropy.

Zveřejněné informace jsou podle centrálních bank často zjednodušené a zavádějící, což může mít negativní dopady na banky, které působí v zemích střední a východní Evropy.

"Takové iniciativy představují vysoké reputační riziko nejen pro dohledové orgány, ale především pro finanční systémy, které dohlíží (centrální banky)," uvádí prohlášení.

"Země netvoří homogenní region"

Centrální banky rovněž upozornily, že každá ze zemí má vlastní specifickou ekonomickou a finanční situaci a že tyto země netvoří homogenní region. Rozlišovat by se podle bank mělo především mezi členskými státy EU a nečlenskými zeměmi.

V prohlášení bankéři rovněž uvedli, že by přivítali, aby budoucí iniciativy hodnotící riziko zemí střední a východní Evropy respektovaly úlohu a zodpovědnost jednotlivých státních dohledových orgánů. Spolupráci a koordinovanému přístupu k řešení finanční krize se centrální banky nebrání.

Proti jednotnému pohledu na celý region protestovali již dříve čeští i slovenští politici. "Pozice jednotlivých států v regionu jsou rozdílné," řekl například český ministr financí Miroslav Kalousek.

Podobně se vyjádřil slovenský premiér Robert Fico. "Vznikl takový dojem, zejména poté, co rakouská bankovní sféra začala mít problém v některých bankách v zemích východní Evropy, že tu je nějaký zlý východ a nějaký dobrý západ," řekl Fico. "Nevytvářejme obraz, že všichni mají stejné problémy, že všichni stejným způsobem potřebují i pomoc a že to je tak, že východoevropské země to nezvládají, zatímco někdo jiný to zvládá," vyzval minulý týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám