Hlavní obsah

Opelu i Saabu hrozí brzký kolaps, o práci mohou přijít statisíce lidí

Novinky, toh

Již během několika týdnů se mohou octnout evropské divize americké automobilky General Motors (GM) bez peněz. Kolaps by tak mohl zastihnout německý Opel či švédský Saab a britský Vauxhall. Pokud vlády jednotlivých zemí nepomohou, může to ohrozit až 300 tisíc lidí, kteří by přišli o práci. Ve středu o tom informovala BBC.

Foto: Anja Niendringhaus, ČTK

Prezident evropských divizí GM Carl-Peter Forster na ženevském autosalonu

Článek

Podle vrcholných představitelů GM by se automobilky mohly octnout bez peněz již během dubna či května. Na ženevském autosalonu přišel s tímto varováním Fritz Henderson, jeden z výkonných šéfů GM.

Henderson požaduje, aby vlády vložily 3,3 miliardy eur (asi 92,4 miliardy korun) na finanční oddělení Opelu a Vauxhallu. Právě tyto dvě divize by se mohly od GM oddělit. Doposud jsou s americkou automobilkou příliš spjaty, dokonce nemají ani vlastní účty.

Opel již v předešlých dnech žádal o pomoc německou vládu. Ta se však zatím zdráhá peníze poskytnout. Například německý ministr financí Peer Steinbrueck uvedl, že je přesvědčený, že Opel je schopný se udržet i do budoucna.

Stejně opatrná je i vláda Švédska a Británie, obě země se zatím příliš nehrnou do finanční pomoci Saabu a Vauxhallu. Henderson však v úterý připomněl, že jestliže se nepodaří úspěšně restrukturalizovat Saab, tak jistě zbankrotuje.

Nyní se navíc stále zvětšují obavy z toho, že politická jednání budou příliš zdlouhavá a případná záchrana přijde pozdě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám