Hlavní obsah

Soud zahájil insolvenční řízení v Moravia Energo

OSTRAVA
Aktualizováno

Krajský soud v Ostravě v úterý zahájil insolvenční řízení v energetické společnosti Moravia Energo. Podnět k tomu dala sama Moravia Energo, kterou vlastní společnost Enias z impéria miliardáře Tomáše Chrenka.

Článek

Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Soud zároveň vyzval věřitele k přihlášení svých pohledávek.

Moravia Energo byla čtvrtým největším obchodníkem s elektrickou energií v Česku. Operátor trhu s elektřinou ji vyřadil z obchodování s energií, protože firma nemá peníze na zálohy pro budoucí dodávky. Banky nebyly ochotny firmě dál půjčovat.

Moravia Energo dodává elektřinu některým velkým firmám, například společnosti Ahold nebo Třineckým železárnám. Její odběratelé přešli do tzv. režimu poslední instance, elektřinu jim dodávají zbylí hráči na trhu ČEZ, Pražská energetická a E.ON.

Jedny z největších pohledávek mají u Moravia Energo banky. Komerční banka oznámila, že jí jedna z firem, které podnikají s energiemi, dluží zhruba miliardu korun a není schopná peníze splácet. Banka sumu odepsala. Zřejmě jde právě o Moravia Energo. Energetickou firmu financovaly také UniCredit Bank a Raiffeisenbank.

"Spekuluje se také o tom, že část pohledávek ČEZu vůči Moravia Energo jsou kryté garancemi Komerční banky, celková expozice spojená s tímto klientem tedy může být podle našeho názoru ještě vyšší," uvedl minulý týden analytik společnost Atlantik FT Milan Lávička.

Reklama

Výběr článků

Načítám