Hlavní obsah

ČSA loni přepravily více než 5,6 miliónu cestujících, budou ale propouštět

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Navzdory krizi, která utlumila zájem o leteckou dopravu, přepravily České aerolinie v loňském roce o 2,4 procenta cestujících více. Služeb společnosti využilo více než 5,6 miliónu lidí. ČSA o tom informovaly v úterý. Přesto se ale podle prezidenta společnosti Radomíra Lašáka chystá plošné propouštění.

Článek

„Za první tři čtvrtletí ještě rostla přeprava o 4,9 procenta a v některých měsících hlavní letní sezóny dokonce o více než deset procent, v září se začal projevovat pokles, který se dále prohluboval,“ vysvětlil viceprezident pro prodej ČSA Petr Řehák.

Podle něj byl největší pokles počtu cestujících v závěru roku. Například v listopadu činil meziroční propad 8,7 procenta, v prosinci pak 7,4 procenta. „V důsledku přetrvávající ekonomické krize ve světě lze další poklesy cestujících očekávat i v letošním roce,“ dodal Řehák.

Prezident společnosti Radomír Lašák v úterý v pořadu Rádia Impuls oznámil, že firma chystá pětiprocentní snížení personálních nákladů formou celoplošného propouštění. "Pět procent personálních nákladů. To znamená potažmo zaměstnanců, to číslo nemusí být přímo úměrné. V podstatě se dá říct, že to bude plošné propouštění," řekl. 

Mezi nejvytíženější destinace ČSA patří Paříž, Moskva, Amsterodam či Madrid. České aerolinie se také podílí charterové dopravě. V tomto segmentu přepravila společnost celkem 846 tisíc lidí, tedy o 6,4 procenta více než předloni.

Reklama

Související články

Air France-KLM chce podat nabídku na koupi ČSA

Francouzsko-nizozemská letecká společnost Air France-KLM chce do několika týdnů předložit předběžnou nabídku na převzetí českého leteckého přepravce ČSA. Na...

Výběr článků

Načítám