Hlavní obsah

Hrozí další hladomory, zemědělské plodiny mají opět podražit

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny kukuřice, rýže, pšenice či sóji by i letos měly atakovat historická maxima. Alespoň to ve své předpovědi předpokládá americké ministerstvo zemědělství. To na své každoroční konferenci uvedlo, že ceny zemědělských komodit budou i letos na nejvyšší úrovních. Napsal to list Financial Times.

Článek

Z pondělní konference zatím vyplývá, že právě kukuřice, rýže či pšenice jsou prozatím levnější než v první polovině loňského roku, kdy dosahovaly svých maxim. Tehdy v některých zemích světa propukla potravinová krize.

Hlavní ekonomický analytik ministerstva zemědělství USA Joseph Glauber řekl, že dopad hospodářské krize by měl dočasně tlačit na spotřebu potravin, a tudíž i na jejich cenu. Zároveň však varoval, že by se ceny mohly dostat nad průměr posledních devíti let.

Rozvojové země budou mít opět problém

Podle Glaubera lze výhledově očekávat, že ceny opět dramaticky vzrostou stejně jako loni. Velké zdražení by mohlo přijít letos, nebo začátkem příštího roku. "Bude to opět náročný rok pro chudé země,“ citovaly Financial Times Glaubera.

Na konferenci také zaznělo, že již nyní mají některé rozvojové země, zejména v Africe, problém s dovozem zemědělských komodit. Obavy nad vývojem cen potravin potvrdil i Christopher Delgado, který má ve Světové bance na starosti zemědělství.

Podle něj i přes současné mírné snížení cen je kukuřice nejméně o 40 procent dražší, než v letech 2003 až 2006, rýže dokonce o sto procent. "Potravinová krize ještě neodešla, vlastně se vrací,“ uvedl.

Reklama

Výběr článků

Načítám