Hlavní obsah

VIDEO: ČEZ zvýšil zisk díky drahé elektřině, vydělal přes 47 miliard

Novinky, Tomáš Holý
PRAHA
Aktualizováno

Energetická skupina ČEZ měla loni čistý zisk 47,4 miliardy korun, což je meziročně o 10,7 procenta více. K růstu zisku jí pomáhají především vyšší ceny elektřiny. Firma to uvedla v úterý na tiskové konferenci.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Člen představenstva a ředitel divize finance energetické skupiny ČEZ Martin Novák

Článek

"Na nárůstu zisku se podílel růst velkoobchodních cen, vyšší podíl výroby elektřiny z jaderných zdrojů, úspora provozních nákladů i výsledky aktiv Skupiny ČEZ v zahraničí," uvedla společnost.

Obří zisk je i přesto za očekáváním analytiků i samotné společnosti. Její akcie po zveřejnění výsledků klesly v deset hodin asi o čtyři procenta.

Energetický gigant pocítil v závěru roku hospodářský útlum. Kvůli němu totiž klesla v posledním čtvrtletí 2008 spotřeba elektřiny jak u domácností, tak i velkoodběratelů.

Na dividendách by firma měla letos vyplatit opět 50 až 60 procent zisku. Stát by tak získal 17 až 20 miliard korun.

Firma vydělala na dražší elektřině

ČEZ těží zejména ze stále vyšších cen elektřiny. Domácnosti a malé podniky zaplatily za zálohy 52,2 miliard korun.

Pro letošní rok zdražil energetický gigant elektřinu v průměru o 9,9 procenta. Firma to zdůvodnila rostoucími cenami na burze.

Nedávno ale přišla s novým programem, který umožňuje fixaci ceny na rok 2010 již nyní. Před několika dny ČEZ uvedl, že v rámci tohoto programu bude elektřina příští rok o 15 procent levnější.

Velké zdražování na příští rok připravila konkurence, tedy E.ON a Pražská energetika. Například E.ON zvýší cenu v průměru o 16,4 procenta. Obě společnosti posléze také nabídly možnost zmrazení cen na rok 2010.

ČEZ v zahraničí:
Během roku 2008 se společnosti podařilo zapojit do projektu budoucí výstavby nové jaderné elektrárny v Jaslovských Bohunicích na Slovensku. Dále se podílí na výstavbě největšího evropského větrného parku Fantanele a Cogealac v Rumunsku (výkon 600 MW) a koupila také společně s tureckou skupinou Akkök tureckou distribuční společnost Sedas.

Na konci loňského roku pracovalo pro společnost 27 110 zaměstnanců, což je meziročně zhruba o tři tisíce lidí méně. ČEZ vyrobil loni 60,4 TWh elektřiny z vlastních zdrojů, ve srovnání s předešlým rokem jde o pokles o 6,8 procenta.

Pro letošní rok společnost očekává, že její zisk opět stoupne, a to na 50,2 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám