Hlavní obsah

IATA: Aerolinky loni prodělaly přes osm miliard dolarů

– ŽENEVA

Světové aerolinky loni prodělaly více než osm miliard dolarů (179,3 miliardy Kč). Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnila Mezinárodní asociace pro leteckou dopravu (IATA). Původně IATA odhadovala, že loňská ztráta aerolinek činila pět miliard dolarů.

Foto: Reuters

Článek

Aerolinky loni poškodil nejprve prudký nárůst cen ropy, později pak globální finanční a ekonomická krize, jež výrazně snížila poptávku po letecké přepravě. V samotném čtvrtém čtvrtletí, kdy vyvrcholila krize, aerolinky prodělaly čtyři miliardy dolarů.

"Aerolinky nyní ztrácí peníze na provozní úrovni," dodala v prohlášení IATA. Pokles cen ropy v posledních měsících byl sice pro aerolinky povzbudivý, avšak některé z nich musely i v posledních měsících roku zaplatit za pohonné hmoty více, protože se předtím investicemi snažily ochránit před růstem cen ropy. Po poklesu cen ropy se ale tyto investice ukázaly jako ztrátové, upozornila IATA.

Akcie aerolinek v únoru oslabily téměř o 30 procent. Od počátku letošního roku klesly o více než 40 procent. IATA již dříve uvedla, že růst počtu cestujících loni kvůli globální ekonomické krizi výrazně zpomalil a objem přepravených nákladů klesl. Počet přepravených cestujících se loni zvýšil o 1,6 procenta. Výrazně tak zpomalil ze 7,4 procenta v roce 2007. Přeprava nákladů klesla o čtyři procenta ve srovnání s růstem o 4,3 procenta předloni.

Situace se zřejmě nezlepší

IATA očekává v letošním roce ztrátu celého odvětví 2,5 miliardy dolarů. Odhad počítá s průměrnou cenou ropy 60 dolarů za barel, poklesem počtu přepravených cestujících o tři procenta a snížením objemu přepravených nákladů o pět procent. Příjmy odvětví by se měly snížit o 35 miliard dolarů, což bude první propad od roku 2002.

IATA zahrnuje 240 leteckých společností, které se na celkové mezinárodní letecké přepravě podílejí 94 procenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám