Hlavní obsah

Ekonomika USA má větší problémy, než se zdálo

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ekonomika Spojených států je v hlubší recesi, než jak se původně předpokládalo. Hrubý domácí produkt USA se v závěru loňského roku propadl o 6,2 procenta, přitom v předběžném odhadu se počítalo s poklesem o 3,8 procenta. Vyplývá to z pátečních zpřesněných údajů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

K takto výraznému propadu zřejmě dopomohl nejhorší výsledky exportu a spotřeby domácností za posledních 28 let. Výsledek je dokonce horší, než jaké byly odhady analytiků.

Jedná se tak o největší mezičtvrtletní pokles za posledních 27 let. Za celý loňský rok pak tamní ekonomika vzrostla o 1,1 procenta.

„Americký dolar po zveřejnění dat neví kudy kam, a tak ani nijak výrazně nereaguje. Špatná americká data by na první pohled měla přinést spíše propad americké měny, ten ale reaguje spíše posílením. Horší americká data znamenají nárůst averze k riziku na trzích a z té americký dolar naopak profituje,“ uvedl analytik společnosti Citco Jiří Šimek.

Spotřeba domácností, která se na HDP podílí téměř dvěma třetinami, se v posledním čtvrtletí propadla o 4,3 procenta. Je to nejhorší výsledek od roku 1980.

Reklama

Výběr článků

Načítám