Hlavní obsah

Automobilka General Motors loni snížila ztrátu na 31 miliard dolarů

Největší americká automobilka General Motors loni hospodařila se ztrátou 30,9 miliardy dolarů (asi 685 miliard Kč), zatímco o rok dříve měla ztrátu 43,3 miliardy dolarů. Firma to uvedla v tiskové zprávě. Za poslední čtyři roky podnik nashromáždil čistou ztrátu kolem 82 miliard dolarů.

Foto: Rebecca Cook , Reuters

Sídlo GM v Detriotu

Článek

Ve čtvrtém čtvrtletí General Motors prodělal zhruba 9,6 miliardy dolarů a vyčerpal provozní hotovost v objemu asi 6,2 miliardy USD. Firma se potýká s propadem poptávky po automobilech a žádá vládu, aby jí ještě poskytla další finanční pomoc.

General Motors už od vlády získal půjčky v objemu 13,4 miliardy dolarů, zástupci firmy se ale ve Washingtonu snaží přesvědčit administrativu nového prezidenta Baracka Obamy, aby automobilce poskytla dalších až 30 miliard dolarů.

Ztráta na jednu akcii ve čtvrtletí dosáhla 15,71 USD, zatímco ve stejném období roku 2007 činila 1,28 USD. Celková ztráta ve čtvrtém čtvrtletí 2007 dosáhla 722 miliónů dolarů.

Bez započtení mimořádných položek General Motors prodělal 9,65 USD na akcii. Na tomto základě si firma vedla mnohem hůře, než se předpokládalo, protože analytici v anketě agentury Reuters Thomson počítali se ztrátou asi 7,40 USD na akcii.

Reklama

Související témata:

Související články

Automobilka Saab žádá ochranu před věřiteli

Švédská automobilka Saab v pátek rozhodla, že požádá soud o ochranu před věřiteli. Saab je divizí americké automobilky General Motors, která má vážné problémy....

Automobilce Opel hrozí krach

Německý Opel potřebuje jako první automobilka v Evropě vládní pomoc. Společnost žádá zhruba 3,3 miliardy eur (přes 90 miliard korun), aby přežila do konce roku...

Výběr článků

Načítám