Hlavní obsah

ČEZ překvapil velkým zlevněním elektřiny na příští rok

Novinky, toh
Aktualizováno

Energetický gigant ČEZ se rozhodl výrazně snížit ceny elektřiny. V rámci nového programu slibuje, že ve srovnání s letoškem bude elektřina o 15 procent levnější. Bude to však platit jen pro ty zákazníky, kteří si budou ochotni cenu zafixovat a nejméně rok ji využívat. Společnost to oznámila ve čtvrtek. Důvodem jsou nízké ceny elektřiny na energetické burze.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„ČEZ se rozhodl nad rámec svých dřívějších závazků nabídnout novou, výhodnější fixaci cen nejen podnikatelům, ale i všem domácnostem,“ vysvětlil mluvčí společnosti Ladislav Kříž.

S možností fixace ceny pro zákazníky, kteří se o nabídku přihlásí, přišla společnost na konci loňského roku, kdy Energetický regulační úřad ohlásil, že elektřina pro letošní rok výrazně podraží.

Nyní ale ceny klesají. "Cena elektřiny na rok 2010 výrazně poklesla ve srovnání s cenou na letošní rok," uvedl ředitel tradingu ČEZu Michal Skalka. Elektřina se na burze obchoduje v eurech, přičemž kurz koruny k euru oslabil.

"Pokud složíme tyto dva protichůdné vlivy, vidíme, že pokud nakoupíme elektřinu pro rok 2010 nyní, můžeme garantovat našim zákazníkům dodávku elektřiny s cenou její silové části o 15 procent nižší, než byla cena silové elektřiny pro letošní rok," doplnil Skalka.

Analytik: nabídka reflektuje trh

I analytik Komerční banky Josef Němý Novinkám potvrdil, že nabídka ČEZu skutečně odráží situaci na burze. "Oni na tom neprodělají, ale současně myslím, že to skutečně zohledňuje aktuální stav cen elektřiny a stav kurzu koruny," uvedl Němý.

Podle jeho odhadů jsou prý ceny elektřiny téměř na dně, proto se očekává zdražování. "Cenu nikdo nemůže garantovat. Elektřina by mohla i zlevnit," připomněl analytik s tím, že nabídka ČEZu je dobrá.

ČEZ nabízí více možností, jak platit

Méně zaplatí pouze ti zákazníci, kteří si objednají speciální tarif FIX2010-2, který lze objednat u společnosti do konce dubna. Již předtím si mohli domácnosti a podnikatelé objednat program FIX2010-1, který garantoval nižší cenu o čtyři procenta.

Lidé nemusí vybírat jen z těchto programů. Elektřinu mohou platit podle cen, které jednou ročně stanoví Energetický regulační úřad, nebo se jim cena může měnit každý měsíc podle průběžného obchodování na  energetické burze.

Fixní ceny nabízí i konkurence

Fixní ceny elektřiny jak pro domácnosti tak i pro podnikatele nabízí i konkurenční E.ON či Pražská energetika. Zákazníci mohou očekávat stejné ceny jako v roce 2009, jak před časem upozornil mluvčí E.ONu Vladimír Vácha.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám