Hlavní obsah

Vlastník TV Nova společnost CME ztratila sedm miliard

PRAHA

Společnost CME, která je vlastníkem televize Nova, se v posledním loňském čtvrtletí propadla do hlubší ztráty, než se očekávalo. Čistá ztráta dosáhla 323,3 miliónu dolarů (7,1 miliardy Kč) proti zisku 73 milionů USD před rokem, sdělila ve středu firma.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Analytici podle ankety agentury Reuters čekali ve svých nejpesimističtějších odhadech ztrátu 246,4 miliónu dolarů. Propad byl způsoben hlavně odpisem 336,8 miliónu USD u stanic na Ukrajině a v Bulharsku.

Podle šéfa CME Adriana Sarbua bude letošní rok těžký, protože na hospodaření bude působit nepříznivá makroekonomická situace. "Očekáváme však, že naše vůdčí pozice vyjde ze současné ekonomické krize nenarušena a že se vrátíme na dráhu růstu," řekl Sarbu.

Tržby CME (Central European Media Enterprises) se snížily meziročně o tři procenta na 291,5 miliónu dolarů, což bylo rovněž mimo odhady. Provozní zisk EBITDA klesl o 28 procent na 93,6 miliónu USD.

Akcie CME za poslední rok ztratily 91 procent. Dnes ráno jejich kurz stoupl o šest procent.

CME vlastní mimo jiné tuzemské televizní stanice Nova, Nova Cinema a Nova sport. Firma vedle Česka působí na Slovensku, v Bulharsku, Chorvatsku, Slovinsku, Rumunsku a na Ukrajině. Akcie CME se obchodují na americkém trhu Nasdaq a na pražské burze.

Reklama

Výběr článků

Načítám