Hlavní obsah

EU má mít dva nové úřady pro dohled nad bankami

BRUSEL

Skupina expertů pod vedením bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Jacquese de Larosiera vydala ve středu dlouho očekávanou zprávu pro Evropskou komisi, v níž doporučila vznik dvou nových úřadů pro dohled nad finančním sektorem v EU.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Larosierova skupina se ve zprávě přimlouvá za vytvoření celoevropské sítě orgánů finančního dohledu (ESFS - European System of Financial Supervisors), která by byla decentralizovaná. Role národních centrálních bank a dalších úřadů, které v současnosti na fungování bank a dalších institucí dohlíží, by neměla být zřejmě nijak omezena. Podle zprávy by dále vykonávaly "každodenní dozor".

Kromě ESFS by měl vzniknout i další úřad, kterému by předsedala Evropská centrální banka a jehož členy by byli i zástupci dozorčích orgánů jednotlivých členských států EU. Tato instituce by nejspíš posuzovala rizika pro celý finanční systém, alespoň to tedy vyplývá z jejího názvu - Evropská rada systémového rizika (ESRC - European Systemic Risk Council).

EK vytvořila speciální expertní skupinu loni v říjnu v reakce na finanční krizi, která se později změnila v krizi hospodářskou. Brusel si od velkých jmen finančního světa, mezi něž kromě Larosiera patří například guvernér francouzské centrální banky Christian Noyer, slibuje nalezení některých odpovědí na řešení současné situace. Především pak v bankovním dohledu, který se podle mnohých jeví jako nedostatečný.

Reklama

Související témata:

Související články

Krize potopila v USA za dva měsíce 14 bank

Problémy bankovního sektoru ve Spojených státech stále neskončily. Kvůli globálním otřesům zde jen od začátku tohoto roku zkrachovalo celkem 14 bank. Naposledy...

Výběr článků

Načítám