Hlavní obsah

Podnikatelé čekají s nákupem nových aut na změnu odpočtu DPH

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podnikatelé v České republice přestali kupovat nová auta. Čekají totiž na to, až Poslanecká sněmovna schválí novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která jim umožní odečíst si 19procentní daň u všech osobních aut. U dražších vozů tak budou moci ušetřit až stovky tisíc korun.

Článek

Až dosud si mohou podnikatelé odečíst DPH jen u užitkových vozů nebo u aut upravených tak, že zadní sedadla od zavazadlového prostoru odděluje mřížka. „V lednu propadly meziročně prodeje firemních osobních automobilů o 36 procent, v únoru bude propad ještě vyšší,“ řekl Právu tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl.

„Všichni plátci daně odkládají nákupy na později. Je to problém pro obě strany. Výrobcům se hromadí zásoby a podnikatelé jezdí v mnohdy nevyhovujících vozech,“ dodal. Sněmovna by se k daním měla sejít na mimořádné schůzi 3. března.

„Doufáme, že novela projde, byla by to podpora automobilového průmyslu i podnikatelů,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. V ideálním případě by si podle něho podnikatelé mohli kupovat auta s možností odpočtu DPH již od dubna. Novelu musí před vstupem v platnost schválit Senát a podepsat prezident.

V dubnu podle Tunkla nákupy aut podnikateli určitě vzrostou, ale ještě několik měsíců bude trvat, než se v meziročním srovnání vyrovná propad ze začátku roku. „Možná v polovině letošního roku by mohlo dojít k částečnému srovnání,“ uvedl Tunkl.

Podnikatelé se podle něho zatím neobávají slabé koruny, která podle informací prodejců již brzy povede ke zvýšení cen aut. „Dopad slabšího kurzu koruny nebude takový, aby vyrovnal či dokonce převýšil možnost odpočtu DPH,“ prohlásil.

Zaplatí hned, faktura až po změně zákona

Podle informací Práva se ale stává běžnou praxí, že podnikatelé v obavě ze zdražení zaplatí prodejci aut současnou cenu a dohodnou se s ním na tom, že fakturu jim vystaví až poté, co novela zákona o DPH vstoupí v platnost. Teprve potom auto zaregistrují. Zajistí si tak současnou nižší cenu nového vozu a budou moci navíc odečíst DPH.

Z novely zákona by podle Tunkla mohla nejvíce profitovat mladoboleslavská Škoda Auto. Její vozy si totiž podnikatelé kupují nejčastěji. „Škoda Auto má dominantní postavení jak na trhu s firemními vozy, tak u vozů kategorie N1, tedy aut upravených na užitkové vozy,“ dodal Tunkl.

Jak se prodávají nová auta
Značkaleden 2009leden 2008rozdíl
Škoda25063380-874
Volkswagen729580+149
Ford671658+13
Renault477577-100
Hyundai476514-38
Celkem884210082-1240
Pramen: Svaz dovozců automobilů

Reklama

Výběr článků

Načítám