Hlavní obsah

Krize by na konci roku mohla skončit, tvrdí nejvlivnější muž ekonomiky USA

– WASHINGTON

Ekonomická recese by na konci roku 2009 mohla skončit a v příštím roce by se mohla ekonomika zotavovat. Řekl to v úterý šéf centrální banky USA (Fed) Ben Bernanke. Podmínkou ale je, aby kroky, které banky a vláda provedla, byly úspěšné. Pokud by tomu tak nebylo, mohla by se recese v USA protáhnout až do roku 2010.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Šéf Fedu Ben Bernanke

Článek

"Pokud opatření, která přijal Kongres, vláda a Fed uspějí, pak je podle mého názoru šance, současná recese skončí ještě v roce 2009 a rok 2010 bude rokem regenerace," řekl Bernanke senátnímu bankovnímu výboru.

Bernanke vyzval zákonodárce, aby použili "všechny dostupné prostředky k stimulaci ekonomiky a zlepšení funkce finančního trhu".

Bernankeho slova částečně otupila vliv zprávy o klesající důvěře spotřebitelů. Ta klesla na nejnižší hodnotu od chvíle, kdy se v roce 1967 začala sledovat. Nyní činí 25 bodu, zatímco v lednu činila 37,4 bodu.

Americké akcie zareagovaly růstem. Dow Jones stoupl o 2,35 %, technologický Nasdaq o 2,5 %. Naopak evropské akciové trhy během dne poklesly v průměru o procento.

Bernanke také varoval

Bernanke však zmínil i jinou možnost vývoje, která zahrnuje "pohled politiků, podle nichž plné zotavení ekonomiky ze současné recese potrvá dva nebo tři roky." Nebezpečí vidí ve spirále vzrůstající nezaměstnanosti a potápějících se cen domů, což může vést spotřebitele k tomu, aby omezili výdaje, přestali nakupovat výrobky, firmy by omezily výrobu a následkem toho by zase stoupla nezaměstnanost.

"K přerušení této smyčky je podstatné pokračovat ve fiskálních stimulech spolu se silnými vládními opatřeními na stabilizaci finančních trhů a institucí. Obhajoval i rozhodnutí Fedu snížit klíčové sazby k nule a stimulační balíček ve výši 787 miliard. Vyvracel současně obavy, že by z podpory těžili bankéři.  

Bernanke také varoval, že hrozbou je i celosvětový pokles, protože by mohl být postižen export.

Bernanke vystoupil v den, kdy se čeká projev Baracka Obamy před kongresmany. Čeká se, že jeho řeč zaměřená na ekonomiku se ponese v optimistickém duchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám