Hlavní obsah

Česko se pravděpodobně s krizí vyrovná relativně dobře, tvrdí agentura

Česká republika se pravděpodobně vyrovná se současnou krizí lépe než většina ostatních východoevropských zemí díky odolné spotřebitelské poptávce a relativně silným ekonomickým základům. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's ve zprávě o ekonomických podmínkách ve východní Evropě. Dodala ale, že v letošním roce počítá s dalším pokračováním ekonomického útlumu v Česku.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

Soukromá spotřeba by podle S měla zůstat silná rovněž v Polsku, a to díky nízké inflaci a snížení daně z osobního příjmu. Slovensko by zase mělo získat dodatečnou ochranu před krizí díky lednovému přijetí eura, jeho ekonomika je ale stále více ohrožena vysokou závislostí země na automobilovém průmyslu.

"Finanční krize, která začala mít dopad na rozvinuté ekonomiky po srpnu 2007, neměla okamžitý vliv na východoevropské ekonomiky," upozornil hlavní ekonom S pro Evropu Jean-Michel Six. "Ve druhé polovině roku 2008 se ale důsledky krize začaly do tohoto regionu šířit a nyní nabírají na síle," dodal.

Tempo růstu českého hrubého domácího produktu loni podle předběžného odhadu statistického úřadu výrazně zpomalilo na 3,5 procenta z 5,9 procenta v roce 2007.

V předešlých dnech již například list Wall Street Journal či frnacouzský Le Monde spekuloval op těžkostech ekonomik střední a východní Evropy. Podle některých odborníků by totiž na tento regiony měly nejtíživěji dopadnoutproblémy globální krize.

Reklama

Výběr článků

Načítám