Hlavní obsah

VIDEO: Pád amerických akcií spustil lavinu po celém světě

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Pondělí patřilo mezi nejhorší dny pro obchodování s americkými akciemi. Například index burzy S&P 500 spadl na dvanáctileté minimum. Akciové trhy ztrácely kvůli dalším obavám o zdraví finančního sektoru. Strach a pesimismus se v úterý rozšířil i do Asie a Evropy.

Článek

Výrazné propady ve Spojených státech tak spustily lavinu výprodejů po celém světě. Americký index Nasdaq odepsal 3,7 procenta, již zmíněný S 500 pak spadl o 3,5 procenta na hladinu 743,33 bodu, což je nejníže od 11. dubna 1997.

Výprodeje následně zasáhly i obchodování s cennými papíry v Asii. Například japonský index Nikkei klesl o 1,46 procenta. „Investoři prodávají co mohou z odporu nad trhy i z odporu z finančních trhů,“ citovala BBC Lorraina Tana z Standard & Poor´s v Singapuru.

Podle analytika společnosti Cyrrus Karla Potměšila je na trzích opravdu velká nervozita. "Rostou obavy z vývoje ekonomik USA a západní Evropy. Nárůsty, které na burzách přicházejí občas v jednotlivých dnech, jsou jen krátkodobé," řekl Novinkám Potměšil.

Podle něj mají ve Spojených státech také velkou roli komentáře o jednotlivých podnicích či sektorech ekonomiky. Například ty pondělní byly hodně negativní, což jen prohloubilo dlouhodobé obavy a ztráty.

Evropa v minusu

Po otřesech v Asii a ve Spojených státech zahájila celá Evropa v červených číslech, včetně pražské burzy. Ta kolem tři čtvrtě na deset ztrácela 0,22 procenta. Okolní trhy na tom byly ještě hůře - polský WIG odepsal 2,70 procenta, německý DAX 0,69 procenta, rakouský ATX 1,41 procenta.

Podle Potměšila celkovou náladu během obchodování na pražské burze určují velcí hráči. "Ti mají vliv na celý region. Pokud se rozhodnou prodávat akcie z celého portfolia, týká se to i Prahy," vysvětlil analytik.

Ztráty vybraných titulů na pražské burze v 9:50 (v %):
AAA Auto5,19
ČEZ0,15
Erste Bank0,73
NWR3,29
Orco6,91

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám