Hlavní obsah

NWR loni zvýšila čistý zisk na téměř deset miliard

Těžební společnost New World Resources, majitelka černouhelné firmy OKD, loni meziročně zvýšila čistý zisk o 76 procent na 352 miliónů eur (9,9 miliardy Kč). Hlavním tahounem zlepšení byly meziročně vyšší ceny uhlí. Tržby vzrostly o 49 procent na 2,04 miliardy eur (57 miliard korun). Zhruba 40 procent společnosti nepřímo ovládá finančník Zdeněk Bakala.

Článek

Ceny koksovatelného uhlí loni meziročně vzrostly téměř o 60 procent a koksu o 70 procent. NWR loni prodala 12,7 miliónu tun uhlí, což je mírně pod jejím celoročním cílem.

Důležitější než loňské výsledky jsou výhledy hospodaření na rok 2009. NWR uvedla, že má nasmlouvány dodávky a ceny uhlí pro celý letošní rok. Na základě sjednaných cen společnost očekává, že průměrné ceny energetického uhlí letos budou 79 eur (2200 korun) za tunu, což je o 14 procent více než v minulém roce.

U koksovatelného uhlí počítá firma s poklesem ceny o 33 procent na 91,5 eur (2540 korun) za tunu. Pokles ceny odráží současnou ekonomickou krizi a její dopady na odvětví, uvedla dále firma.

NWR je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. Klíčový majetek NWR představuje černouhelná těžební společnost OKD, která provozuje na Ostravsku a Karvinsku pět dolů. V nejbližších letech chce rozjet těžbu v polských dolech Morcinek a Debiensko. Zhruba 40 procent společnosti nepřímo ovládá finančník Zdeněk Bakala.

Reklama

Výběr článků

Načítám