Hlavní obsah

Živnostníci odpuštění záloh vítají, většině z nich příliš nepomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina živnostníků a malých podniků s pěti a méně zaměstnanci vítá odpuštění záloh na daň z příjmů v roce 2009, které minulý týden schválila vláda v rámci svého protikrizového balíčku. Drobní podnikatelé však současně upozorňují na to, že toto opatření pomůže zhruba jen pětině z nich.

Článek

Zálohy v Česku podle ministerstva financí totiž platí asi jen 120 tisíc živnostníků. „Ostatní osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) mají daň nižší než 30 tisíc korun nebo mají ještě příjmy ze zaměstnání, které přesahují padesát procent jejich podnikatelských příjmů,“ řekl Právu mluvčí MF Ondřej Jakob.

Podle údajů Českého statistického úřadu je přitom v ČR živnostníků, pro něž je podnikání hlavním zdrojem obživy, asi 700 tisíc. Celkem statistici ke konci loňského roku evidovali téměř milión OSVČ.

Firem s pěti nebo méně zaměstnanci, na které by se osvobození od plateb záloh teoreticky rovněž mohlo vztahovat, je v Česku asi 200 tisíc. Daň nad 30 tisíc korun, což je minimální daň pro povinnost placení záloh, má však podle informací MF asi jen 35 tisíc z nich.

„Je to dobré, ale živnostníci platí záloh velmi málo. Zisků se moc nedobereme. Je to proto bezbolestný trik,“ řekl Právu předseda Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR Bedřich Danda.

„V platební schopnosti to ale těm, kdo jsou v zisku, pomůže,“ připustil. „Penězi, které nám nechají, můžeme zalepit eventuální propady tržeb nebo provoz firmy. Nakonec ale daně stejně budeme muset zaplatit,“ dodal.

Potřebné peníze na provoz

Svaz dopravy a průmyslu odpuštění záloh na daň, které ročně představují pro podnikatele náklady v řádu desetitisíců až statisíců, vítá. „Pomůže to, protože zálohování bylo více méně dopředu, a výše záloh je učena loňskými zisky. Těch ale letos nebude tolik, pokud vůbec budou,“ uvedl generální ředitel svazu Zdeněk Liška. Zálohy placené podle loňských zisků by tak byly podle něj zbytečně velké.

„Toto opatření pomůže v době krize udržet některé firmy vůbec v provozu. Bude z čeho platit nájmy, energie, zaměstnance,“ řekl Právu podnikatel Vladimír Tajzler, který se zabývá výrobou fóliových zásobníků a fotoalb. Podle majitele pražské poradenské firmy Löbl Invest Jana Löbla je placení půlročních nebo čtvrtletních záloh problémem v situaci, kdy řadě firem teď dramaticky klesá obrat.

Finanční úřady sice mohly zbavit podnikatele povinnosti placení záloh už dosud, tato jednání ale podle Löbla často představovala pro žadatele velkou časovou i psychickou zátěž.

„Půl roku máte umrtvené peníze a přitom ani nevíte, zda dosáhnete zisku. Řada firem nyní očekává naopak ztrátu. Klesají poptávka a obraty, náklady na energie ale rostou,“ ocenil osvobození od plateb záloh Václav Valenta z jindřichohradecké firmy OSM.

Živnostníky a malé podniky, kterým odpuštění záloh na daň z příjmů nijak v současné hospodářské krizi nepomůže, chce vláda podpořit jinými opatřeními. Mezi body záchranného balíčku, který vzešel z činnosti Národní ekonomické rady vlády, dále patří například zrychlení odpisů podnikatelům, půjčky malým podnikům nebo nižší DPH na firemní auta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám