Hlavní obsah

Koruna opět skáče, bleskově posílila

Novinky, toh
Aktualizováno

Tuzemská měna zatím pokračuje ve svém posilování vůči oběma světovým měnám. Proti dolaru její kurz dokonce poskočil o 70 haléřů. Zatímco minulý týden uzavírala kolem 22,80 Kč/USD. V pondělí to již bylo kolem 22 korun za dolar. Odpoledne pak posílení ještě zrychlilo.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Podle serveru Patria Online se koruna obchodovala kolem půl desáté za 22,09 Kč/USD, vůči jednotné evropské měně si polepšila zhruba o 20 haléřů na 28,55 Kč/EUR.

Před třetí hodinou byl již kurz pod 28 Kč za eur a pod 22 Kč za dolar. Svůj lví podíl na posilování má Česká národní banka, která slovně intervenovala.

Analytik Komerční banky Miroslav Frayer Novinkám řekl, že měna posílila díky tomu, že ztratil americký dolar. „Všechny regionální měny zahájily posílením. Pomohlo i to, že se snížila riziková averze na trzích,“ vysvětlil Frayer.

Začátkem minulého týdne měna strmě oslabovala, proto zasáhla Česká národní banka upozorněním, že kvůli slabé koruně by mohla zvýšit úrokové sazby. Navíc je připravená i nadále slovně intervenovat, aby zvrátila trend propadání kurzu koruny. Ta se totiž dostala na svá několikaletá minima.

ČNB navíc před časem vydala svoji prognózu, ve které počítá, že průměrný kurz koruny by se měl pohybovat kolem 25,80 Kč/EUR. V roce 2010 pak kolem 25,60 Kč/EUR.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám