Hlavní obsah

Největší producent diamantů si kvůli krizi půjčil půl miliardy dolarů

Největší světový producent diamantů, společnost De Beers z Jihoafrické republiky, si kvůli světové ekonomické krizi musel půjčit od svých akcionářů půl miliardy dolarů. Podnik s tím uvedl, že prodej diamantů na konci minulého roku výrazně ochabl.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Světová ekonomická krize má negativní vliv na maloobchodní prodej diamantových šperků i poptávku po neopracovaných kamenech, uvedl ředitel skupiny De Beers Gareth Penny. "Předpokládáme, že obchodní podmínky zůstanou náročné i během roku 2009," dodal.

De Beers má kontrolu nad zhruba 40 procenty světového trhu s neopracovanými kameny. Za prvních devět měsíců minulého roku byly tržby za ně ještě rekordní, ale v posledním čtvrtletí výrazně spadly. Ekonomická krize se začala rychle zhoršovat po zářijovém krachu významné americké investiční banky.

Celkové tržby De Beersu za minulý rok nakonec klesly o procento na 6,9 miliardy dolarů. Produkce se snížila o šest procent na 48,1 milionu karátů, především kvůli prodeji jednoho dolu a zavření jiného. Ceny se za minulý rok přitom v průměru zvýšily o 14 procent.

Analytici upozorňují, že se výsledek hospodaření De Beersu může v letošním roce ještě zhoršit. "Vypadá to docela špatně," citovala agentura Reuters analytika společnosti Coronation Fund Managers.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám