Hlavní obsah

Slovensko má už přes devět procent nezaměstnaných

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Míra nezaměstnanosti na Slovensku stoupla v lednu 2009 na 9,03 procenta, což je nejvyšší hodnota od února 2007. Jak v pátek informovalo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny, mnoho podniků na Slovensku oznámilo v posledních měsících hromadné propouštění, které odůvodnilo snížením objednávek kvůli světové hospodářské krizi.

Článek

Bez práce bylo v lednu 239 252 z prosincových 218 920 osob. Přes 20 procent nezaměstnaných bylo v lednu 2009 v okresech Rimavská Sobota, Revúca a Rožňava. Tradičně nejméně lidí bez práce bylo v Bratislavě.

Od října 2008 do konce ledna 2009 nahlásili zaměstnavatelé úřadům práce 156 hromadných propouštění a ohroženo je dalších 15 tisíc pracovních míst. Podle generálního ředitele Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny Jána Sihelského je na Slovensku volných devět tisíc pracovních míst.

Předpokládá se, že počet nezaměstnaných bude ještě růst. Stovky Slováků totiž ztratily práci v zahraničí a postupně se vracejí na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám