Hlavní obsah

Automobilka Saab žádá ochranu před věřiteli

Novinky, Bloomberg
STOCKHOLM

Švédská automobilka Saab v pátek rozhodla, že požádá soud o ochranu před věřiteli. Saab je divizí americké automobilky General Motors, která má vážné problémy. Automobilka o ochranu žádá kvůli své restrukturalizaci, která by bez ní nebyla možná.

Foto: Reuters

Ředitel Saabu Jan Ake Jonsson oznamuje plány na restrukturalizaci

Článek

GM od Švédska žádalo, aby automobilce pomohlo. Jinak chce kvůli svým vážným problémům výrazně omezit investice do automobilky, která je pro něj jako majitele nezisková.

Švédský deník Dagens Industri uvedl, že GM je ochotná dát automobilce 400 miliónů dolarů pomoci, pokud švédská vláda slíbí, že dá dalších 590 miliónů.

Saab usiluje o to, aby se dostal pod správu soudu, která by z něj udělala nezávislý subjekt a on se mohl restrukturalizovat pro případné investice do Saabu či jeho prodej.

“Reorganizace nám zabere nějaký čas, ale doufáme, že nám to pomůže dostat naše výrobky na trh a zastavíme dopad problémů Saabu na mateřskou GM," řekl ředitel Saabu Jan Ake Jonsson.

Americká automobilka GM má vážné problémy. Od státu dostala 13,4 miliardy dolarů a žádá dalších 16,6 miliardy. Vše za slib, že také podstoupí restrukturalizaci a výrazně omezí náklady na výrobu.

Reklama

Související články

Automobilka GM zvažuje už i bankrot

Největší americká automobilka General Motors, která se potýká s nedostatkem hotovosti, zvažuje jako jednu z možností vyřešení svých problémů vyhlášení...

Výběr článků

Načítám