Hlavní obsah

Moravia Energo neplatí, ČEZ jí přestal dodávat elektřinu

Aktualizováno

Společnost ČEZ přestala dodávat elektřinu firmě Moravia Energo. Ta přitom patří k největším obchodníkům s energií v Česku. Společnost podle ČEZ totiž neplatí denní platby za dodávky.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

Firma Moravia Energo zásobuje dodávkami přes 1000 odběrných míst v republice.

Podle mluvčí ČEZ Evy Novákové přestala platit za denní dodávky energie, a proto jí byly v souladu s obchodními podmínkami od čtvrtka dodávky pozastaveny.

Moravia Energo byla zároveň vyzvána ke splacení všech závazků. Pokud nebudou uhrazeny, využije ČEZ k jejich úhradě dříve poskytnuté bankovní garance.

Moravia Energo, která byla založena v roce 1999, patří společnosti Enias z impéria miliardáře Tomáše Chrenka. V roce 2007 firma dosáhla obratu 3,369 miliardy korun, z toho 98 miliónů činil zisk. Svým zákazníkům dodala přes 2000 gigawatthodin elektřiny.

Podíl ve firmě koupil i Stanislav Gross

Do centra pozornosti se firma dostala na podzim 2007, když vyšlo najevo, že zhruba třetinový podíl v Moravia Energo koupil na jaře téhož roku bývalý premiér Stanislav Gross. Již v říjnu 2007 prodal své akcie společnosti Arca Capital slovenského miliardáře Pavola Krúpy, podle médií expremiér na obchodu vydělal zhruba 80 milionů korun.

Na jaře 2008 pak akcie získal prostřednictvím Eniasu většinový majitel společnosti Dušan Chrenek. Grossovu transakci prošetřovala protikorupční policie, která ale loni v létě připad odložila.

Mezi odběratele Moravia Energo patří společnost E Side Property Limited, která provozuje nový stadion fotbalové Slavie. V roce 2006 dodávala Moravia Energo elektřinu i firmám Ahold, Penny Market, Bauhaus, Linde Gas nebo Čepro.

Reklama

Výběr článků

Načítám