Hlavní obsah

Střední Evropu čeká ekonomický kolaps, tvrdí někteří analytici

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akciové trhy i středoevropské měny se v posledních dnech zmítají v turbulencích a k tomu ještě přicházejí špatné zprávy z ekonomiky jednotlivých zemí. Přestože ještě před několika dny někteří manažeři a analytici tvrdili, že krize zasáhne střední Evropu nejméně, podle listu Wall Street Journal (WSJ) se stane přesný opak. Regionálním ekonomikám by prý mohl hrozit kolaps.

Foto: Reuters

Článek

Česko, Maďarsko a Polsko - trojlístek zemí, které se již několik týdnů potýkají s ekonomickými problémy. Průmysl i export jednotlivých zemí padá na několikaletá minima. Kvůli tomu koruna, forint i zlotý zažívají bouřlivé dny a k tomu obrovské ztráty na cenných papírech.

Přitom ještě před rokem byla situace opačná, alespoň co se České republiky týče. Koruna patřila mezi nejvíce posilující měny světa a investoři se do regionu hrnuli. WSJ nyní připomíná, že trhy již rozhodly, že regiony jsou málo bonitní, proto „každý investor běží ke dveřím“, citoval list.

Analytik: půjdeme střední cestou

Analytik Raiffeisenbank Aleš Michl Novinkám řekl, že ekonomika půjde zhruba střední cestou. „Nebyl bych velký optimista, ale ani pesimista. Bude to zhruba někde uprostřed mezi nejhorší a nejlepší variantou vývoje na trzích,“ uvedl. Podle něj je nutné podrobit kritice i analýzu listu Wall Street Journal.   

Podle WSJ jsou za stávajícími problémy kromě globální krize také odsun investorů ze střední a východní Evropy. „Podle nás je to podobné jako pád trhů během asijské krize v roce 1997, která začala devalvací thajského bátu,“ komentoval Lars Christensen, hlavní analytik dánské společnosti Danske Bank Group.

Množství kapitálu vloženého do ekonomik Evropy by letos měl klesnout z loňských 254 na 30 miliard dolarů, předpokládá to Mezinárodní finanční institut. Navíc v předešlých dnech ratingová agentura Moody´s varovala, že může snížit hodnocení bank působících ve východní Evropě

Západ na problémy Východu dojede

Hospodářská krize ve východní Evropě spojená s pádem měn se následně přelije do bankovního systému na Západě, vysvětlil analytik největší francouzské banky BNP Paribas v Londýně Hans-Guenter Redeker. Podle něj však zůstává otázkou, jak moc vývoj na Východě ovlivní Západ.

WSJ tak například připomíná, že jen Rakousko má v okolních trzích zhruba 278 miliard dolarů, tedy asi 6,2 biliónu korun. To zhruba odpovídám dvěma třetinám hrubého domácího produktu země. V případě prohlubujících se problémů na Východě, bude ohroženo i Rakousko.

Průzkum mezi analytiky a manažery tvrdí opak

Naopak jiní analytici ještě před několika dny v průzkumu uvedli, že střední a východní Evropě se nejtragičtější scénáře vyhnou, protože dopady globální krize budou na tyto země nejmenší. Globální otřesy zasáhnou nejméně střední a východní Evropu.

Společnosti Factum Invenio a Donath-Burson-Marsteller tento průzkum provedly mezi 351 vedoucími manažery a vedoucími pracovníky společnosti OVB Allfinanz, členy a kandidáty Czech CFA Society a ekonomickými novináři.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna se odrazila ode dna a prudce posílila

Koruna ve středu odpoledne prudce posílila a dostala se až pod hladinu 28,70 Kč za euro a 22,90 Kč za dolar. Poté mírně oslabila a před 17:00 stála na 28,83...

Změny kurzu koruny berou dech

Kurz české koruny v posledních dnech doslova skáče o desítky haléřů oběma směry. Zatímco na začátku týdne strmě oslabovala, od středečního odpoledne obrátila...

Výběr článků

Načítám