Hlavní obsah

Rychlejší vrácení přeplatků DPH bude již od příštího týdne

PRAHA

Podniky a podnikatelé budou moci již od příštího týdne získat zpět přeplatky na dani z přidané hodnoty (DPH) ve zrychleném termínu. Ministerstvo financí totiž vydalo pokyn daňové správě, aby od příštího týdne začala s dřívějším vracením nadměrných odpočtů DPH, uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob. Rychlejší vracení přeplatků DPH je jedním z bodů Národního protikrizového plánu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek.

Článek

"V případě, že bude žádost podána elektronicky a finanční úřad nebude mít pochybnosti o správnosti údajů v daňovém přiznání, zkrátí se lhůta vracení z 30 na 15 dní," upozornil Jakob.

Cílem opatření je umožnit podnikatelům a podnikům rychlejší přístup k penězům. Zároveň je snahou MF podpořit elektronickou komunikaci s úřady.

Česká daňová správa kvůli opatření změnila technické řešení podávání daňového přiznání u daně z přidané hodnoty prostřednictvím internetu. Zatímco v minulosti bylo nutné podle MF do počítače uživatele nainstalovat potřebnou aplikaci, nyní dochází ke zpracování daňového přiznání u daně z přidané hodnoty na serveru ministerstva financí, což výrazně snižuje technické nároky na počítač uživatele a umožňuje rychlejší zpracování zadávaných údajů.

Elektronické daňové přiznání je možno podat na stránkách České daňové správy.

Reklama

Výběr článků

Načítám