Hlavní obsah

EK pochválila vládní balík na podporu české ekonomiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL
Aktualizováno

Evropská komise ve středu v rámci hodnocení českého konvergenčního programu, který je jakýmsi plánem na přijetí eura, pochválila vládní balík na podporu ekonomiky sužované celosvětovou krizí. Podle ní je dobře načasovaný a zaměřený na sektory hospodářství, které budou nejvíce zasaženy zpomalením ekonomiky.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Předseda Evropské komise José Barroso

Článek

EK připustila, že opatření proti krizi v objemu zhruba 70 miliard korun (zhruba 1,9 procenta HDP), mohou vést k dočasnému zhoršení stavu veřejných financí, navzdory jejich zlepšení v poslední době.

Konvergenční program sice ještě počítá se schodky 1,6 procenta HDP pro rok 2009 a 1,5 procenta HDP pro rok 2010, ale je velmi pravděpodobné, že statistiky nakonec budou díky zpomalení ekonomiky horší.

Premiér Mirek Topolánek již dříve připustil, že Česko letos nejspíš poruší takzvané rozpočtové kritérium, které počítá s rozpočtovým deficitem ve výši tří procent HDP a jehož splnění je nutné k přijetí eura. "Česká republika je vyzývána k odvrácení dopadů (protikrizových opatření) do rozpočtu, jakmile se ekonomika vzchopí," uvedla komise.

Evropská komise Česko rovněž jako každoročně varovala před rychlým stárnutím populace, které by mohlo ohrozit udržitelnost veřejných financí. Podle Brusel v tomto případě "přetrvávají obavy" a je třeba pokračovat v reformách penzijního a zdravotního systému.

Brusel má námitky vůči deficitům šesti zemí, vůči ČR ne

Evropská komise má námitky vůči deficitům šesti zemí Evropské unie. Brusel to ve středu uvedl v hodnocení dodržování rozpočtových pravidel 17 z 27 států bloku v loňském roce. Mezi šesticí zemí, kterým hrozí případně sankce, jsou Irsko, Řecko, Španělsko, Francie, Lotyšsko a Malta. Česko naopak loni mělo jeden z nejnižších deficitů v EU. Pro přijetí eura je nutné mít rozpočtový deficit do tří procent HDP.

Komise sice zahájila disciplinární kroky proti zmiňované šestici zemí, zatím však nestanovila termíny, do nichž by měly deficity dostat opět zpátky pod kýžená tři procenta. Tato data by měl Brusel stanovit někdy během příštího měsíce.

Evropské země se nyní snaží vypořádat s drtivými dopady finanční krize na jejich ekonomiky. Přistupují proto k nejrůznějším formám pomoci hospodářstvím. To pak má či bude mít dopady na rozpočtové deficity.

Komise je si vědoma složitosti současné situaci a její výjimečnost bere na vědomí. "Výsledkem ostré globální finanční a ekonomické krize jsou veřejné finance EU pod tlakem. Krize způsobila propad v daňových příjmech a navýšení ve výdajích," poznamenal v prohlášení výkonného orgánu bloku eurokomisař měnové a hospodářské otázky Joaquín Almunia.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám