Hlavní obsah

Dárky k Valentýnu se kvůli slabé koruně prodraží

Novinky, toh

Letošní svátek zamilovaných se prodražil. Například nakupování zlatých šperků či romantických pobytů v zahraničí se kvůli slabé koruně příliš nevyplatí. Ve srovnání s loňskem nepodražily pouze květiny.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Romantické zájezdy do zahraničí se kvůli slabé koruně prodraží.

Článek

„Pugét květin, ten jako jediný prakticky nezdražil, takže pánové dají za velkou kytici růží téměř totéž, co před rokem. Rozdíl bude méně než 1,5 %, protože právě tolik je nárůst ve spotřebním koši v oddíle kultura a rekreace, v němž jsou zahrnuty květiny,“ komentoval analytik společnosti Citco Tomáš Volf.

Koruna v posledních týdnech dělá pořádné vrtochy. Přestože v některých dnech posiluje, její kurz jde z dlouhodobého hlediska stále dolů. Ve čtvrtek se česká měna vůči euru dostala na svá tříletá minima, v pátek se po 15:30 kolem těchto hodnot držela, tedy 28,70 Kč/EUR a 22,35 Kč/USD.

Padající kurz měny tak například zdražil zlato. „Za zlatou trojskou unci jsme loni na Valentýna zaplatili 915 dolarů, ale dnes se cena pohybuje kolem 940 dolarů. Upraveno o meziroční oslabení koruny to znamená, že korunová cena zlata vzrostla o 31 %,“ vysvětlil Volf.

Dodal, že měna zamávala také s cenami pobytů v zahraničí. Zatímco loni touto dobou stálo euro 25,35 Kč, nyní je o 13 procent dražší. „Suma sumárum, naplno prožitý Valentýn bude pro všechny letos dražší. Jako vhodný letošní dárek se tedy nabízí výlet autem po České republice, protože benzín je o téměř 20 % levnější než před rokem,“ uzavřel analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám