Hlavní obsah

Ekonomiky EU i eurozóny v závěru roku klesly o 1,5 procenta

V posledním čtvrtletí loňského roku ekonomiky Evropské unie i eurozóny klesly proti předcházejícímu čtvrtletí shodně o 1,5 procenta, uvedl v pátečním předběžném odhadu Evropský statistický úřad (Eurostat). Za celý rok 2008 podle něj hrubý domácí produkt EU stoupl o 0,9 procenta. V eurozóně, tedy unijních zemích platících eurem, loni hospodářství vzrostlo o 0,7 procenta.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Článek

Čísla ukazují, že na evropské ekonomiky doléhají dopady současné krize. Ve srovnání se stejným obdobím roku 2007 v posledním loňském čtvrtletí sezonně očištěný HDP celého sedmadvacetičlenného bloku propadl o 1,1 procenta a v případě eurozóny dokonce o 1,2 procenta. Ještě v předchozím čtvrtletí to přitom byl růst o 0,8 procenta v případě EU a o 0,6 procenta u eurozóny.

Česká ekonomika si v posledním čtvrtletí loňska udržela meziroční růst, a to o jedno procento. To předčilo očekávání analytiků, kteří většinou očekávali stagnaci či pokles. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím ale české hospodářství kleslo o 0,6 procenta, což je poprvé od roku 1998. Za celý loňský rok stoupl hrubý domácí produkt o 3,5 procenta.

Výrazně se propadlo Německo

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve čtvrtém čtvrtletí podle předběžných údajů klesl o 2,1 procenta, což je nejhorší výsledek od sjednocení země v roce 1990. Ukázaly to předběžné údaje, které zveřejnil tamní statistický úřad.

Pokles HDP je i výraznější, než očekávali analytici, kteří předpovídali pokles v rozsahu 1,8 procenta. Podle záznamů tamní centrální banky německá ekonomika od roku 1990 zatím nikdy nevykázala hlubší čtvrtletní pokles než o 1,2 procenta.

:. Meziroční hodnoty HDP za IV. čtvrtletí 2008 v zemích EU foto: ČTK

Zkroušenou ekonomiku se pokouší podpořit stát. Německý spolkový sněm dnes schválil největší balík opatření na stimulaci ekonomiky v poválečných dějinách Německa. Podporu v celkovém objemu 50 miliard eur (zhruba 1,4 biliónu korun) prosadily strany velké koalice složené z konzervativců (CDU/CSU) a sociálních demokratů (SPD).

Opoziční liberálové (FDP), zelení a Levice (Die Linke) balíček odmítly kvůli jeho údajné neúčinnosti. Už v listopadu přitom byl schválen první balíček v objemu přes 30 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám