Hlavní obsah

Obří slevy donutily Američany utrácet navzdory krizi

Novinky, The Financial Times

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Jako jiskřička v negativních ekonomických číslech se ve čtvrtek zjevila informace o výsledku maloobchodních tržeb v USA. Lidé v obchodech v lednu utratili o procento více než v prosinci. Analytici přitom čekali další pokles až o 0,8 procenta.

Článek

Američané využili v lednu obřích slev a i přes velké dopady krize se vydali utrácet. "Výsledky vůbec nesouhlasí s tím, co uvádějí ve svých zprávách firmy. To jen dokazuje, že za dobrá čísla může hlavně, jestli ne úplně, sezónní výkyv," řekl ekonom společnosti Morgan Stanley Ted Wieseman.

Za auta Američané vydali meziměsíčně o 1,6 procenta více, za elektroniku dokonce o 2,6 procenta, tedy stejně jako čerpací stanice. Srovnávací základna z prosince ale byla nízká, tehdy se tržby prodejců pohonných hmot propadly o 15 procent.

Meziměsíčně sice lednové útraty domácností vzrostly, meziročně se ale propadly o 9,7 procenta. Čísla tržeb klesala od léta 2008. V listopadu na prosinec dokonce o tři procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám