Hlavní obsah

ČSOB přidušená krizí přišla o 90 procent zisku

• Aktualizováno
Novinky, toh

O devadesát procent na 1,03 miliardy korun poklesl čistý zisk skupině ČSOB. Přitom v roce 2007 měla čistý zisk ve výši 9,9 miliardy korun. Firma to uvedla ve čtvrtek. Na vině jsou zejména problémové dluhopisy, které znehodnotila globální krize.

Článek

"Finanční krize banku zasáhla, dokázala ji ale plně vstřebat a i za cenu nižšího zisku vyčistit své portfolio od problematických aktiv. Náraz v roce 2008 byl extrémní, ale do roku 2009 vstupujeme silní a předpokládáme výrazně vyšší zisk," uvedl generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Banka již v předešlých měsících upozornila na problémy ohledně globální krize. Velkou část peněz ztratila na cenných papírech CDO. Jde o speciální dluhopisy, u nichž se dá jen těžko odhadnout míra rizika, mají nízkou likviditu, ale mohou z nich být vysoké výnosy.

V nich měla banka 430 miliónů eur. "ČSOB se rozhodla pro maximální možnou opatrnost a přecenila všechna tato aktiva, jejichž hodnota byla předmětem spekulací, na nulu," vysvětlila banka.

Problémy měl i majitel ČSOB

Právě s těmito dluhopisy měl problémy i belgický vlastník ČSOB banka KBC. Ta ve čtvrtek oznámila, že loni prodělala 70 miliar.

Celkový objem poskytnutých úvěrů loni ČSOB zvýšila o 19 procent na 404,2 miliardy korun. Největším tempem rostly spotřebitelské úvěry (o 27 procent), úvěry ze stavebního spoření fyzickým osobám (o 26 procent) a hypotéky fyzickým osobám (o 23 procent). Bilanční suma ČSOB meziročně narostla o pět procent na 824,5 miliardy korun.

Konkurence, například Komerční banka či Česká spořitelna, své hospodářské výsledky zveřejní v následujících dnech.

Reklama

Související témata:

Související články

Majitel ČSOB loni prodělal přes 70 miliard

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC, která v České republice ovládá banku ČSOB, ve čtvrtek oznámila, že se loni v důsledku finanční krize propadla do...

Výběr článků

Načítám