Hlavní obsah

Cesty k moři Čechům od března podraží

Právo, Bohuslav Borovička, Jiří Novotný

Oslabování koruny vůči euru a dolaru přiměje cestovní kanceláře ke zdražení zájezdů. Například CK Fischer již oznámila, že ceny v březnu zvýší až o pětinu. Největší české cestovní kanceláře Exim Tours a Čedok zvedly od středy palivové příplatky k ceně zájezdu, ve většině případů o 200 korun. Důvodem tohoto kroku přitom není vývoj ceny ropy, ale právě slábnoucí koruna, která cestovkám snižuje tržby.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Dovolené mohou podražit až o dva tisíce.

Článek

„Vyúčtování dostáváme v korunách, a přestože cena ropy se v poslední době nějakým výrazným způsobem nezměnila, tak se výrazně změnila účtovaná cena,“ uvedl obchodní ředitel Exim Tours Jan Koláčný. Jak dodal, pokud bude vývoj kurzu pokračovat stejným směrem, přistoupí Exim Tours „k celkovému překalkulování cen“.

O dopadech světové finanční krize se hovořilo i na veletrhu cestovního ruchu Holiday World, který se v závěru minulého týdne konal v Praze. Dění na veletrhu odráželo dramatickou situaci, která letos v tuzemském cestovním ruchu nastala.

Pokles počtu zahraničních návštěvníků ČR a zpomalení domácího cestování připravuje o práci zaměstnance ve službách, orientovaných tímto směrem. Snižuje příjmy firem a promítá se i do výše daní, které odvádějí státu. Zatímco zahraniční dovolená je něčím, co si spousta lidí dokáže odpustit, ztráta zaměstnání doma je mnohem závažnějším zásahem do života. Větší pozornost cestovatelů však přesto přitahuje otázka, co bude s letošními letními prázdninami u moře.

Svoboda: Byl to zásah vyšší moci

Šéfové řady českých cestovek jednali na veletrhu mezi sebou i se zahraničními partnery, zejména chorvatskými, o změnách již uzavřených smluv a o dalších možnostech řešení vzniklé situace. Podle generálního ředitele CK Vítkovice Tours Zdeňka Honka pomohlo příznivou atmosféru pro taková jednání nastolit konstatování nového ministra pro místní rozvoj Cyrila Svobody (KDU-ČSL), že zasáhla vyšší moc, jejíž důsledky nelze řešit jinak než jednáním a vzájemnými ústupky.

„Většina našich partnerů to takto pochopila a věřím, že jednání budou úspěšná,“ řekl Honek.

Proti loňsku dražší zhruba o dva tisíce

Ceny, za něž dnes cestovní kanceláře nabízejí dovolené, byly kalkulovány loni v létě, kdy euro stálo necelých 23 korun. Dnes je o 5,50 Kč dražší a očekává se, že česká měna ještě oslabí.

Loni byla průměrná cena zahraničního zájezdu něco přes šest tisíc korun. Při současném kurzu koruny by byl minimálně o dvanáct stovek, spíše však o dva tisíce dražší. Cestovky mají v takové situaci ze zákona možnost zdražit již prodané zájezdy a zvednout ceny i těch ostatních.

Tiskový mluvčí CK Čedok Tomáš Brejcha Právu sdělil, že tato cestovka nezdraží zájezdy, které prodala a ještě prodá do konce února. Od 1. března však zdražení – podobně jako například Exim Tours, Firo Tour, nebo CK Fischer – nevylučuje.

Zahraniční partneři jsou ochotni jednat

Vzhledem k tomu, že ekonomická recese doléhá na většinu zemí, jsou mnozí zahraniční hoteliéři i letecké společnosti ochotni vyjednávat o příznivějších obchodních podmínkách, což je pro cestovatele příznivá zpráva.

Například Egypt, kde v důsledku krize klesl letos v lednu počet hotelových rezervací ve srovnání se stejným loňským měsícem o 30 procent, přijal opatření, jimiž chce příliv turistů oživit.

„Egyptská vláda rozhodla, že se sníží všechny letištní poplatky pro charterové lety cestovních kanceláří. Pokud některá ze společností uskuteční za tři měsíce více než deset charterových letů do egyptské destinace, bude od poplatků zcela osvobozena,“ informoval mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura.

Podobná záchranná opatření se dají očekávat i v dalších zemích, závislých na turistickém ruchu. Někteří odborníci proto soudí, že české cestovky sice své ceny od března zvednou, ale od těch nynějších cen se to příliš lišit nebude.

Reklama

Výběr článků

Načítám