Hlavní obsah

Podnikatelem roku je muž, kterému zakuklenci prostřelili nohu

– KLATOVY
Právo, pab

V úterý slavnostně přebíral pětapadesátiletý majitel kafilérie v Biřkově na Klatovsku Jan Oulický prestižní titul Podnikatel roku 2008 Plzeňského kraje. Byl samý úsměv, ale před necelým rokem mu do smíchu nebylo a na informace byl tehdy velmi skoupý. Do jeho vily v Klatovech tehdy vtrhli tři ozbrojení gangsteři v kuklách a prostřelili mu nohu, když jim odmítl otevřít trezor.

Foto: Ivan Blažek, Právo

Jan Oulický při úterním předávání ceny Podnikatel roku.

Článek

Celé přepadení je dodnes obestřeno záhadou. Už na počátku vyšetřování se kriminalisté přikláněli k verzi, že se nejedná o klasickou loupež, kdy by měli zločinci zálusk na cennosti. Podle detektivů patně hledali něco, co nenašli při podobné akci o měsíc dříve, kdy kanceláře Oulického firmy v Biřkově někdo převrátil vzhůru nohama.

Co bylo motivem vetřelců se už asi nikdy nezjistí. Policisté případ poslali k ledu, neboť se jim nepodařilo pachatele dopadnout. „Případ jsme odložili,“ uvedla mluvčí západočeské policie Jana Václavová. Sám Oulický se k přepadení odmítal vyjadřovat. Ani kriminalistům toho příliš neřekl. Tvrdil, že nemá tušení, co po něm zakuklenci chtěli.

Vetřelci se zmocnili spící neteře

Oulický pouze vypověděl, že ho v noci vytáhli z postele a požadovali přístup k trezoru. Když s nimi podnikatel odmítl spolupracovat, prostřelili mu lýtko a z místa utekli. V době loupeže spal s manželkou v ložnici. V sousedním pokoji spala ještě jeho neteř.

„Tu měli pachatelé v jednu chvíli ve své moci, ale nakonec jí neublížili, stejně jako manželce majitele domu,“ řekl krátce po činu jeden z policistů. Oulický po přepadení požádal o policejní ochranu, kterou následně dostal. Později si kvůli bezpečí své rodiny najal soukromé bodygardy.

Nejlepší firma z 68 adeptů

Jeho firma Asavet má roční obrat okolo 350 miliónů korun. Specializuje se na veterinární asanaci a výrobu krmiv a krmných směsí. Oulický podniká také v mezinárodní nákladní automobilové dopravě, obchoduje s palivy a poskytuje ubytovací služby.

Jako nejlepšího podnikatele vybrala porota Oulického z 68 dalších navržených adeptů. „Posuzovala se řada kritérií, od podnikatelského příběhu po ekonomické ukazatele. V součtu byla firma pana Oulického nejlepší,“ sdělil předseda poroty Tomáš Březina.

Reklama

Výběr článků

Načítám