Hlavní obsah

Koruna nezadržitelně padá

Novinky, toh

Česká měna v posledních dnech zažívá obrovské výkyvy. Zatímco v jeden okamžik posiluje o desítky haléřů, vzápětí směr obrátí a stejnou měrou oslabuje. Ve středu od ranních hodin její kurz padá. Mohou za to špatná ekonomická data.

Článek

Podle serveru Patria Online se kurz koruny krátce před 14. hodinou dostal až na hranici 28,70 Kč/EUR, proti dolaru také oslabuje. Opět se přehoupla přes důležitých 22 korun, konkrétně na 22,10 Kč/USD.

Analytici tento vývoj předpokládali. Minulý týden koruna téměř denně zdolávala desítky haléřů oběma směry. V pátek analytici upozornili, že tento týden bude pro korunu náročný, protože ji čeká série nepříznivých zpráv z ekonomiky.

Tuzemské měně tak již například podrazily nohy výsledky nezaměstnanosti, která zaskočila i odborníky, když se z listopadových šesti procent dostala na prosincových 6,8 procenta. Obdobně tomu bylo ve středu dopoledne, kdy ČSÚ oznámil, že prosincová průmyslová výroba propadla o 14,6 procenta.

Další špatné zprávy přijdou v pátek, kdy bude znám odhad hrubého domácího produktu ČR za poslední čtvrtletí loňského roku. Podle některých analytiků v té době Česko nakročilo do recese.

Reklama

Výběr článků

Načítám