Hlavní obsah

Češi svolají dva summity EU ke globální krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České předsednictví EU svolá na březen a květen mimořádné summity ke globální krizi. První bude věnován dopadům finanční krize na evropskou ekonomiku. Druhý bude věnován důsledkům krize v oblasti zaměstnanosti.

Článek

Předseda Evropské komise José Barroso a český premiér Mirek Topolánek oznámili, že se mimořádný neformální summit šéfů států a vlád zemí EU uskuteční 1. března v Bruselu.

Druhý summit se má konat v květnu. Summitu se zúčastní šéfové států a vlád členských zemí a uskuteční se v Praze. Jeho cílem bude sladit a uvést do praxe řadu opatření na udržení zaměstnanosti, uvedl český premiér.

Dodal, že otázka nezaměstnanosti je vedle dopadů na podnikovou sféru jedním ze dvou hlavních problémů, které přinesla současná hospodářská krize. Připomněl přitom, že jen v Česku v lednu přibylo více než 40 000 lidí bez práce.

Klaus se brání nařčení médií

V souvislosti se summitem pobouřily prezidenta Václava Klause informace v médiích, podle nichž měl nadcházející jednání EU bagatelizovat. Média citovala z Klausova středečního přednáškového bloku pořádaném Foreign Policy France v Paříži, v němž prohlásil, že nevěří, že "jeden summit končící ve čtyři hodiny ráno" přinese racionální ekonomické řešení. 

"Médii citovaná věta z projevu prezidenta republiky, ve kterém se o žádném konkrétním summitu nezmiňoval, byla pouze vytržena z kontextu. Prezident v žádném případě nevystupoval proti summitu, o jehož svolání v daný okamžik ani nevěděl," vysvětlil v tiskovém prohlášení hradní mluvčí Radim Ochvat.  

Prezident mimo jiné zopakoval názor, že krize je standardní ekonomický fenomén, který je nevyhnutelný. Připomněl své výroky z nedávné konference v Davosu, že má spíš strach z reformních snah národních vlád než ze samotné krize. Obvinil také politiky ze snahy odsuzovat trh místo sebe samých. Zdůraznil, že od pádu komunismu nezažil takovou míru státních zásahů do lidského života jako nyní.

Reklama

Výběr článků

Načítám