Hlavní obsah

Gazprom zlevní Evropě plyn o třetinu

Právo, Martin Procházka
MOSKVA

Ruský plynárenský monopol Gazprom sníží letos ceny pro evropské odběratele o 32 procent. Podle náměstka ředitele Gazpromu Alexandra Medveděva je snížení ceny reakcí na pokles poptávky v důsledku hospodářské krize. Český distributor RWE Transgas tak bude plyn nakupovat levněji. Kvůli slabé koruně ale ceny pro domácnosti klesnou jen mírně.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Článek

„Ceny zemního plynu pro druhé čtvrtletí budeme teprve kalkulovat a oznámíme je na konci února. Je pravdou, že nákupní ceny zemního plynu klesají, ale pouze v dolarech. Bohužel, efekt velkého oslabení koruny veškerý import do České republiky výrazně prodražuje,“ řekl Právu mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský a upozornil, že dolar oproti loňským 15 korunám stojí nyní skoro 22 korun.

„Optimismus ohledně výrazného poklesu cen zemního plynu pro konečné odběratele tak není bohužel na místě,“ dodal Chalupský.

Medveděv řekl, že evropští odběratelé budou letos platit 280 dolarů (asi 6000 Kč) za tisíc metrů krychlových plynu. Loni cena činila 409 dolarů za tisíc kubíků. Vývoz do Evropy se ale sníží asi o pět procent na 170 miliard kubíků, dodal zástupce Gazpromu.

„Nebudeme produkovat a prodávat více plynu, než potřebuje trh,“ podotkl k situaci na trhu Medveděv. Odmítl však říci, v jakém rozsahu by se produkce plynu mohla snížit.

Nad Gazpromem, který poptávku evropských zemí po plynu uspokojuje asi z jedné čtvrtiny, má kontrolu stát. Asi 80 procent plynu, který Gazprom do Evropy dodává, jde přes ukrajinské tranzitní plynovody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám