Hlavní obsah

Omlouváme se, řekli bývalí šéfové britských bank zdrcených krizí

Novinky, BBC, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalí ředitelé dvou největších britských bank, které byly nejvíce zasaženy finanční krizí, se veřejně omluvili za způsobené problémy. Například sir Fred Goodwin, bývalý ředitel Royal Bank of Scotland (RBS), uvedl, že nemůže být větší omluvy za to, co se stalo. V úterý o tom informovala BBC.

Foto: Robert Bodman, Reuters

Pobočka Lloyds TSB

Článek

Goodwin zároveň dodal, že výše odměn manažerům bank přispěla k problémům a že by odměny měly být odebrány. Právě výše platů a dalších hodnocení vrcholných manažerů bank, které zkrachovaly nebo musely být zestátněny, byla kritizována po celém světě.

Pokud prý bankéři měli pocit, že nejsou dostatečně placeni, měli odejít, uvedl také Goodwin na zasedání finančního výboru ministerstva financí.

Jednání si účastnili i ředitelé bank HBOS, Lloyds TSB, Bradford & Bingley či Northern Rock. Goodmen před komisí uvedl, že loni nedostal žádné bonusy, ale přesto jeho plat činil 1,4 miliónu liber, tedy asi 44,8 miliónu korun.

Obdobně na tom prý byl i šéf HBOS Andy Hornby, který v hotovosti nedostal na bonusech ani penny. Dostal navíc pouze akcie banky. „Přišel jsem tak o víc peněz, než kolik jsem dostal,“ uvedl Hornby.

Platy (v četně bonusů) bývalých manažerů problémových britských bank v roce 2007 (v miliónech Kč):
RBS
Tom McKilloppředseda představenstva24
Fred Goodwinvýkonný ředitel134
Lord Stevensonpředseda představenstva26,3
Andy Hornbyvýkonný ředitel61,44
Lloyds TSB
Victor Blankpředseda představenstva21,15
J. Eric Danielsvýkonný ředitel92,16
Bradford & Bingley
Rod Kentpředseda představenstva8,48
Steven Crawshawvýkonný ředitel35,58
Northern Rock
Matt Ridleypředseda představenstva7,13
Adam Applegarthvýkonný ředitel25,12
Zdroj: BBC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám